11:30 / 22.12.2018.

Autor: D.M./P.F./HRT

Ured predsjednice najoštrije odbacuje Radeljićeve optužbe

-

-

Foto: - / -

Na tvrdnje predsjedničina bivšeg savjetnika Mate Radeljića da mu je prijetila SOA, stižu reakcije oporbe i vladajućih.
Ured predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović najoštrije odbacuje zlonamjerne tvrdnje da je na bilo koga ikada vršen pritisak, bilo izravno ili neizravno, da podnese ostavku.

U praksi je dovoljan samo jedan potpis za smjenu ili postavljanje dužnosnika u Uredu, pa su tim više apsurdne i neistinite tvrdnje da je pri tom bilo potrebno na neprimjeren način uključivati bilo koju treću stranu, navodi se u priopćenju Ureda.

Predsjednica Republike svoje suradnike bira u skladu s postavljenim ciljevima politike koju zastupa i u vjeri da će svoju zadaću obavljati profesionalno i časno, za vrijeme i nakon prestanka vršenja dužnosti na koju su imenovani.

Predsjednica, isto tako, očekuje od svih nadležnih službi da u potpunosti rade sukladno propisima, zakonima i smjernicama o njihovu radu, te u skladu s profesionalnim standardima.

Na tvrdnje predsjedničina bivšeg savjetnika Mate Radeljića da mu je prijetila SOA, stižu reakcije oporbe i vladajućih.

- Radeljić proziva, reagirala SOA
- Razriješen Radeljić i Mihelin, a imenovani Hrga i Rogač

- Ovo je još jedna ozbiljna optužba, ozbiljna sumnja u HDZ-ovu zlouporabu obavještajnog sustava. Ako je predsjednica zaista iskoristila SOA-u za obračun s Radeljićem onda predsjednica mora otići jer je prekršila Ustav. Ako je to napravila u dogovoru s Plenkovićem da bi joj HDZ dao potporu na predsjedničkim izborima, onda mora otići i Plenković, izjavio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić- Ovaj karneval koji nam priređuju premijer i predsjednica za svoje unutarstranačke borbe mora prestati. Počelo je s aferom 'SMS' i paraobavještajnom aferom, a sad se nastavilo sa zlouporabama obavještajnog aparata. Oni trebaju odgovoriti na pitanje: tko je poslao savjetnika. Na kraju klauni ispadaju građani, a po meni su, ako je ovo točno - premijer, predsjednica i šef SOA-e - klauni. Oni koji su sudjelovali u tome moraju podnijeti ostavke, poručio je čelnik Mosta Božo PetrovPotpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je kako ne želi ulaziti u naklapanja te da "to nema potrebe ni komentirati".- Gospodin Radeljić i SOA dali su priopćenje pa očekujem da će se o tom pitanju oglasi i Ured predsjednice. Treba dedramatizirati i zato čekamo da se Ured predsjednice oglasi, rekao je predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku i europske poslove (HDZ) Miro Kovač.


- Najbolje zna predsjednica kakvu je suradnju imala i koliko je bio plodonosan i efikasan njegov rad i je li imao pipaka u nekakvim nedozvoljenima radnjama, rekao je  saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić.


Podsjetimo, nakon što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i službeno razriješila Matu Radeljića dužnosti savjetnika za unutarnju politiku, on se pismeno očitovao o svojoj smjeni. Tvrdi kako mu je vijest da će biti smijenjen priopćio šef Kabineta ravnatelja SOA-e. On mu je, tvrdi Radeljić, rekao da je taj zadatak dobio od ravnatelja SOA-e - koji je pak, navodi se u priopćenju - zadatak dobio od predsjednice. SOA je reagirala priopćenjem u kojem ističu da svoje zadaće obavljaju u skladu s Ustavom, zakonima i godišnjim smjernicama za rad sigurnosno-obavještajnih agencija - koje donosi VNS.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!