22:17 / 09.02.2018.

Autor: HRT

Ured predsjednice: Vučićeva isprika i ratna šteta nisu na dnevnom redu

-

-

Foto: - / -

Osjetljiva otvorena pitanja iz vremena raspada bivše Jugoslavije i rata 90-ih godina dominirat će razgovorima srbijanskog predsjednika i hrvatske predsjednice.
Isprika za agresiju na Hrvatsku i ratna odšteta nisu na dnevnom redu posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, doznaje se iz Ureda predsjednice, što dodatno potiče nagađanja da se Banski dvori i Pantovčak nisu usuglasili o Vučićevu posjetauHrvatskoj idući tjedan. 

Osjetljiva otvorena pitanja iz vremena raspada bivše Jugoslavije i rata 90-ih godina dominirat će razgovorima Vučića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja će mu biti domaćin za dvodnevnog posjeta Hrvatskoj.  

Vučić u Hrvatsku stiže u ponedjeljak, u vrijeme napetih odnosa Beograda i Zagreba koje je nedavno dodatno zaoštrila srbijanska izložba o ustaškom logoru Jasenovac u sjedištu UN-a u New Yorku. Da bi s Vučićem trebalo razgovarati i o ratnoj odšteti izjavio je u četvrtak premijer Andrej Plenković, a ispriku uoči dolaska u Zagreb zatražio je potpredsjednik hrvatske vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

No u Uredu predsjednice kažu da ratna odšteta nije među temama koje su ovih dana usuglašavali Pantovčak i Banski dvori i koje su tihom diplomacijom dogovorene s Beogradom. Upitani zašto je onda Plenković na sjednici Vlade otvorio to pitanje, suradnici Grabar-Kitarović kažu da to "treba pitati njega". "To pitanje u ovome trenutku nije tema", rekao je izvor koji je želio ostati anoniman. Isto se odnosi i na moguću ispriku srbijanskog predsjednika za koju na Pantovčaku kažu da je "osoban čin koji se ne može ni od koga tražiti".

U Uredu predsjednice tvrde da braniteljske udruge podupiru susret dvoje šefova država. Ipak, udovice branitelja pozivaju na prosvjed u ponedjeljak. Neke su veteranske organizacije najavile prosvjede protiv Vučića, koji je 90-ih poticao lokalne Srbe na pobunu protiv hrvatskih vlasti. Svi građani imaju pravo na prosvjed, koji, međutim, mora biti dostojanstven, kaže dužnosnik na najavu prosvjeda u kojima će sudjelovati i krovna braniteljska udruga HVIDR-a predvođena HDZ-ovim saborskim zastupnikom Josipom Đakićem.

Sastanak na vrhu nije tražila neka treća država, nego se radi isključivo o inicijativi Grabar-Kitarović da se s mrtve točke pomaknu dugogodišnja otvorena pitanja, kažu njezini suradnici. "Često se ovakvi susreti nazivaju povijesnima, no mi smatramo da se radi o pozitivnom iskoraku. Hoće li biti povijesni ili neće vidjet će se nakon posjeta", rekao je dužnosnik.

Uoči Vučićeva posjeta Zagrebu Brnabić sugerira da se "spusti lopta"

Prema usuglašenom dnevnom redu, dvoje državnika razgovarat će o otkrivanju sudbine 1945 nestalih osoba, povratu kulturnog blaga opljačkanog u Hrvatskoj za vrijeme rata, suradnji u progonu osumnjičenih ratnih zločinaca, položaju manjina i neriješenoj granici.

Jačanje gospodarskih odnosa i važnost suradnje Beograda i Zagreba za jugoistočnu Europu također će biti teme sastanka dvoje predsjednika te izaslanstava dviju država u kojima će biti nekoliko ministara i koordinatori za rješavanje otvorenih pitanja. Na Pantovčaku posebno ističu da će se razgovorima priključiti i predstavnici manjina te udruga nestalih.

Osim s Grabar-Kitarović, Vučić će se u ponedjeljak u Zagrebu odvojeno sastati s premijerom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Istog dana poslijepodne održat će se hrvatsko-srbijanski gospodarski forum, a navečer će se dvoje predsjednika susresti s mladim pripadnicima srpske zajednice.

Vučić u utorak odlazi u Vrginmost u posjet lokalnim Srbima, a u večernjim satima vraća se u Zagreb na skupštinu Srpskog narodnog vijeća. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!