17:54 / 01.11.2020.

Autor: B.A./HRT/Hina

Ured predsjednika objavio dokumente, stigao i odgovor MORH-a

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL/Ured predsjednika RH

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL/Ured predsjednika RH

Foto: - / PIXSELL

Ured predsjednika u nedjelju je priopćio da MORH nije objasnio zašto ih nisu obavijestili o zajedničkom polaganju vijenaca za blagdan Svih svetih.
Ured predsjednika u nedjelju je priopćio da MORH nije objasnio zašto ih nisu obavijestili o zajedničkom polaganju vijenaca za bladan Svih svetih te su stoga objavili tri dokumenta vezana uz to, a u kojima, kažu, demantiraju ministra obrane. Nedugo potom i MORH je objavio priopćenje navevši da Ured predsjednika RH manipulira javnošću s internom radnom verzijom programa obilježavanja blagdana Svih svetih, koji nije bio usuglašen ni služben. Nakon toga je iz Ureda predsjednika stiglo još jedno priopćenje naslovljeno "Da li je program polaganja vijenaca ministar obrane pripremao za Božić? U slučaju da bude potrebe".

➡️ Sukob zbog vijenaca: Ured predsjednika optužio MORH
➡️ Iz MORH-a demantirali priopćenje Ureda predsjednika

- Ured za odnose s javnošću Ministarstva obrane, parapolitičko tijelo koje ne treba poistovjećivati s Ministarstvom, a posebice ne s Glavnim stožerom i čiji zadatak je da politički opslužuje svoju stranačku vrhušku u priopćenju od 31. listopada opet nije objasnilo zašto Ured predsjednika Republike nikada nije ni obaviješten niti uključen u pripremu provedbe Odluke o obilježavanju blagdana Svih svetih i Dušnog dana, a kojom je bilo predviđeno zajedničko polaganje vijenca predsjednika Republike, Vlade i Hrvatskog sabora, stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

Ne objašnjavaju, kažu, ni svoju (isključivu) ulogu u pripremi Programa obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana 30. listopada i 2. studenoga 2020.

- Ključne informacije prešućuju pa ćemo još jednom ministru obrane osvježiti memoriju, napominju.

Kako ne bi ostalo dvojbi, dodaju, Ured predsjenika RH objavljuje tri dokumenta: Odluku o obilježavanju blagdana Svih svetih i Dušnog dana koju je 23. listopada potpisao ministar obrane; Zapovijed koju je (temeljem te Odluke) 28. listopada donio načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj; te Program obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana 30. listopada i 2. studenoga 2020. a koji je pripremio Samostalni odjel za protokol Ministarstva obrane.

U ministrovoj Odluci o obilježavanju blagdana Svih svetih i Dušnog dana u točci 3. jasno piše da će se svečano polaganje vijenaca i paljenje svijeća uskladiti prema protokolima Predsjednika Republike, Hrvatskog sabora i Vlade RH.

Jasno je, dakle, da se predviđa zajedničko polaganje vijenaca. U istoj točci piše i ovo: Program polaganja vijenaca izradit će Samostalni odjel za protokol Ministarstva obrane u suradnji s protokolima Predsjednika RH, Hrvatskog sabora i Vlade RH a za provedbu ove točke odluke odgovoran je Glavni stožer OSRH i Samostalni odjel za protokol Ministarstva obrane. Jasno je, opet, tko je zadužen za pripremu programa. Zadužen je MORH, g. ministre, vašom odlukom, poručuju iz Ureda predsjednika.

MORH je morao uskladiti program s Uredom predsjednika - a nije
Ponavljaju i kako odluka ministra obrane nikada nije dostavljena Uredu predsjednika, da ih nitko nije obavijestio o programu svečanog polaganja vijenaca, niti pozvao na usklađivanje protokola.

Na temelju odluke ministra obrane i programa MORH-a, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj donio je zapovijed 28. listopada, ističu.

U njegovoj zapovijedi, između ostalog, stoji: Svečano polaganje vijenaca i paljenje svijeća Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH, Hrvatskog sabora i Vlade RH bit će 30. listopada 2020. s početkom u 11:00 sati.

U prilogu zapovijedi je, ističu, i Program obilježavanja blagdana Svih Svetih i Dušnog dana 30. listopada i 2. studenoga 2020. koji je pripremio Samostalni odjel za protokol Ministarstva obrane - produljena ruka ministra obrane.

- Program je to kojega je načelnik GS OSRH dobio iz MORH-a, prema uvijek istoj proceduri. Isti onaj Program kojega je valjda trebao dobiti i Ured PRH, ali ga nikada dobio nije, štoviše, trebalo ga je uskladiti s Uredom PRH, ali nije. A tko to nije učinio, a morao je? MORH, ističu iz Ureda predsjednika.

Dovoljan je, kažu, pogled na priloženi Program obilježavanja blagdana Svih Svetih i Dušnog dana 30. listopada i 2. studenoga 2020. Samostalne službe za protokol MORH- a (tj.  ministra obrane) u kojem stoji: zajedničko polaganje vijenaca predsjednika Republike, Hrvatskog sabora i Vlade RH predviđa se za 30. listopada, u 11 sati.

- Istina, napomenuto je kako se samo još satnica mora uskladiti s protokolima PRH, Hrvatskog sabora i Vlade. Ali, kao što ni sam program nikada nije dostavljen Uredu PRH, tako se ni o satnici nikada nije upitalo Ured PRH, navode.

Iz Ureda predsjednika tvrde i da je u zadnjem priopćenju MORH-a jedino točna tvrdnja kako se u ministrovoj Odluci o obilježavanju blagdana Svih svetih i Dušnog dana ne navodi ni točan datum niti vrijeme polaganja vijenaca i paljenja svijeća Predsjednika Republike, Hrvatskoga Sabora i Vlade RH. Ali, dodaju, Ured PRH to nikada nije ni rekao. Rekli smo da se datum i vrijeme zajedničkog polaganja vijenaca 30. listopada u 11 sati - nalaze  u programu koji je pripremio MORH, točnije Samostalna služba za protokol Ministarstva obrane. I da sada dodamo još važnije: s istim Programom upoznat je i ministar Banožić osobno, jer mu je dostavljen skupa s već spomenutom zapovijedi načelnika GS OSRH, stoji u priopćenju.

Iz svega, kažu, neprijeporno proizlazi kako je ministar obrane znao da se priprema zajedničko obilježavanje blagdana Svih svetih 30. listopada (vidio je to u programu MORH-a koji je samostalno priredila  njegova služba za protokol i znao je da se za tu svrhu angažira Počasno zaštitna bojna (vidio je to iz zapovijedi načelnika GS OSRH).

- Ali, očito nije znao da njegov stranački gazda i predsjednik Vlade planira prekinuti uljuđenu tradiciju zajedničkog polaganja vijenaca u prigodi državnih blagdana. A kada je i to doznao, morao se javno izložiti, pa makar govoreći neistine, napominju iz Ureda predsjednika.

Izvorni dokumenti o tome mogu se, kažu, pročitati na stranici www.predsjednik.hr.

MORH: Radi se o internoj radnoj verziji

Nedugo potom priopćenje je izdao i MORH:

- Slijedom priopćenja Ureda predsjednika Republike Hrvatske, napominjemo kako se u zapovijedi načelnika Glavnog stožera OS RH od 28. listopada 2020. navodi datum i vrijeme polaganja vijenaca predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske temeljem prijedloga programa koji nije bio službeni niti potvrđeni program obilježavanja blagdana Svih svetih, niti usuglašen u suradnji s protokolima Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske.

Radi se tek o internoj radnoj verziji, u slučaju da bude potrebno, što nije osnova načelniku Glavnog stožera OS RH za pisanje zapovijedi.

Zadaća Samostalnog odjela za protokol Ministarstva obrane vezano za Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske odnosi se samo na dio koji se odnosi na organizaciju počasnih vodova, nosača vijenaca i svirača mirozova, a ne na određivanje datuma i satnice polaganja vijenaca i paljenja svijeća.

Slijedom navedenog, proizlazi da se Uredu predsjednika RH proslijeđuju dokumenti koji nisu usuglašeni niti su službeni, a potom ih Ured predsjednika RH neovlašteno objavljuje i manipulira javnost.

Zlonamjerne teze o "izlaganju ministra" su besmislene i očito su još jedan izljev frustracija, stoji u priopćenju MORH-a.

Ured predsjednika: Da li je program polaganja vijenaca ministar pripremao za Božić?

Večeras je iz Ureda predsjednika Republike poslano novo priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

- Eto, nakon što je suočen sa činjenicama dokumentima koje nije imao hrabrosti objaviti, a niti poslati Uredu predsjednika Republike Hrvatske ministar obrane odvažno degradira sam sebe. Svoj posao svodi na 'organizaciju počasnih vodova, nosača vijenaca i svirača mirozova'. Što, očito, i nije daleko od istine. A zapovijed načelnika Glavnog stožera OSRH krajnje neprimjereno pokušava proglasiti 'radnom i internom'. Što jest definitivno miljama daleko od istine, jer je načelnik GS jedini u ovoj priči pošteno odradio svoj posao. Po pravilima službe. Nakon svega, ostaje nam jedino zapitati: da li je program svečanog polaganja vijenaca ministar pripremao za Božić i Novu godinu? U slučaju da bude potrebno, kako kaže - priopćeno je večeras iz Ureda predsjednika RH vezano za program i organizaciju obilježavanja blagdana Svih Svetih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!