Ured predsjednika odgovorio Banožiću: "Poznati neprijatelj Ustava i zakona"

20.07.2022.

17:51

Autor: B.A./HRT

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Marko Begović / PIXSELL

Iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske danas su ministra obrane Marija Banožića nazvali "poznatim neprijateljem Ustava i zakona", "nepismenim" i "nedostojnim dužnosti koju obnaša", reagirajući na njegovu izjavu da se predsjednik Zoran Milanović trebao konzultirati s MORH-om o dodjeli počasnih činova i odlikovanja hrvatskim braniteljima koje će večeras dodijeliti u svome Uredu.

Tako se i danas nastavilo verbalno prepucavanje između predsjednika i ministra koje traje već duže vrijeme.

- Poznati neprijatelj Ustava i zakona Mario Banožić našao se danas pozvanim tumačiti Zakon o službi u OSRH i pravo Predsjednika Republike da dodjeljuje počasne činove. Nepismen kakav jest, taj zakon nije vjerojatno ni pročitao, ali je svejedno on pokušao sebi pripisati pravo davanja suglasnosti za dodjelu počasnih činova. On bi da se njega konzultira i traži suglasnost za odluke koje s njim baš nikakve veze nemaju jer su isključivo ovlast Predsjednika Republike, stoji u priopćenju Ureda predsjednika.


- Jedini posao koji je on trebao napraviti – kako mu to i zakon nalaže - jest predložiti, naglašavamo predložiti, kriterije i postupak za predlaganje koje u konačnici opet propisuje i donosi Predsjednik Republike. Od kada je ministar, nije ni prstom maknuo da Predsjedniku Republike predloži kriterije, a nastavio je bezobrazno opstruirati i nakon što mu je Ured Predsjednika Republike 26. srpnja 2021. poslao dopis kojim je od njega zatraženo žurno dostavljanje prijedloga kriterija, dodaju iz Ureda.


Medijima su poslali i spomenuti dopis iz srpnja prošle godine.


- Dakle i u ovom slučaju pogazio je zakon jer sve mrvice svoje pameti troši na smišljanje laži, podvala i štetočinskih poslova. Kako Banožić nije u stanju shvatiti i provesti ni tu jednostavnu proceduru, ne čudi što taj ponavljač, vidimo, uopće ne razumije razliku između činova i počasnih činova, stoji u priopćenju Milanovićeva ureda.


Poručuju da "hrvatski branitelji i predsjednik Republike ne mogu biti taoci lažljivog opstruktora". 


- Počasne činove dobit će zaslužni hrvatski časnici, ratnici koji su ionako predugo čekali da im se i na taj način oda priznanje za doprinos u Domovinskom ratu. Banožića, koji nema ni trunke poštovanja prema tim časnim ljudima, niti će se pitati, a niti će se čekati da čovjek nedostojan dužnosti koju, na žalost, obnaša počne raditi svoj posao. Barem dotle dok mu DORH napokon ne pokuca na vrata, zaključuju iz Ureda. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!