18:08 / 31.03.2021.

Autor: B.A./HRT/Hina

Rat priopćenjima Ureda predsjednika i Vlade oko Plitvica

Zoran Milanović i Andrej Plenković u Kninu 5. kolovoza 2020.

Zoran Milanović i Andrej Plenković u Kninu 5. kolovoza 2020.

Foto: Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Iz Ureda predsjednika Republike poručili su u srijedu kako predsjednik Vlade Andrej Plenković laže kada tvrdi da ih nitko nije pitao za zajednički protokol vezano za današnje obilježavanje 30. obljetnice akcije "Plitvice" jer je Ured predsjednika predlagao zajednički vijenac. Tijekom dana stigao je i odgovor u obliku priopćenja Vlade, iz koje su optužili Ured predsjednika za laži, tvrdeći kako ta institucija nije uspostavila nikakav kontakt s Uredom predsjednika Vlade oko programa.

Komemoraciju je MUP zbog epidemioloških razloga organizirao tako da su izaslanstva s vijencima dolazila odvojeno i s vremenskim razmakom, a Plenković je, na novinarski upit, ranije danas rekao kako nikada nije ni bilo predviđeno bilo kakvo zajedničko polaganje niti je Ured Vlade netko to pitao.


- Laže, kada tvrdi da 'nas nitko nije pitao za zajednički protokol'. Ne samo da je Ured predsjednika Republike pitao, već je i predložio organizatorima zajednički vijenac državnog vrha, tvrde u priopćenju iz Ureda predsjednika. 


Ured predsjednika predložio je to, navode, direktno organizatoru, Ministarstvu unutarnjih poslova, a MUP je to odbio i donio odluku da neće biti zajedničkog vijenca državnog vrha, pravdajući se 'epidemiološkom situacijom'.


Iz Ureda predsjednika uz priopćenje su priložili i službenu prepisku s Ministarstvom kako bi, tvrde, "razotkrili Plenkovićeve laži". 

Prema priloženim dokumentima MUP je 22. ožujka obavijestio predsjednika Republike Zorana Milanovića da će se počast na Plitvicama odavati "sukcesivnim dolascima delegacija" koji će biti "dogovoreni na razini Protokola".


Protokol predsjednika Republike 25. ožujka stoga je MUP-u predložio zajednički vijenac državnog vrha ako će polaganju vijenaca i paljenju svijeća prisustvovati predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Vlade.


Istoga dana, navode iz ureda Predsjednika, iz MUP-a je stigao odgovor u kojemu su ignorirali prijedlog o zajedničkom vijencu i uz ponovno pozivanje na epidemiološku situaciju, najavili organizaciju sukcesivnog dolaska izaslanstava.


Protokol Ureda predsjednika u svom je dopisu potom upitao MUP znači li to da je prijedlog predsjednika odbijen, na što je u konačnici MUP odgovorio da ostaju pri svojoj odluci da se vijenci polažu sukcesivno, prema satnici koju su oni odredili te da im "ništa drugo osim navedenog nije bila vodilja prilikom odluke da se ne polaže zajednički državni vijenac, nego svaka institucija posebno".


- Eto, dokazi da Plenković laže, ustvrdili su  priopćenju iz Ureda predsjednika Republike Zorana Milanovića. 


U priopćenju se podsjeća i kako je Milanović već ranije predlagao zajednički vijenac državnog vrha kada se obilježavaju za Hrvatsku važne obljetnice i blagdani te da je i to danas trebalo biti samorazumljivo i "po defaultu" jer je, navode, pristojno i dostojno dana koji se obilježava. 


- Ali ne, Plenković je valjda bio zabrinut da lički medvjedi ne pokupe koronu. Pa je došao i pokupio se. Koliko je Plenković još i dvoličan u svojoj laži i 'poštivanju' epidemioloških mjera, vidjeli smo kada je u svoje izaslanstvo ugurao desetak dužnosnika. Uključujući i istog tog ministra, Božinovića, koji je odbio organizirati zajednički vijenac državnog vrha iz epidemioloških razloga. A trojica predsjednika, eto, nisu mogli biti jedno izaslanstvo, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika Republike koje je potpisao glasnogovornik Nikola Jelić.

Odgovor Vlade: Iz Ureda predsjednika Republike nastavljaju opterećivati javnost lažima

'Tijekom poslijepodneva stigao je i odgovor iz Vlade u obliku priopćenja s naslovom '"Normalni ljepotan" s Pantovčaka i njegovi suradnici nisu ostvarili nikakav kontakt s uredom premijera oko obljetnice akcije "Plitvice"'.

- S obzirom na nastavak nekulturnih ispada i još jednu u nizu laži plasiranih iz Ureda Predsjednika Republike, dužni smo naglasiti kako Ured predsjednika Republike nije uspostavio nikakav kontakt s Uredom predsjednika Vlade oko programa 30. obljetnice akcije "Plitvice", niti telefonom, niti e-mailom, niti su preko goluba pismonoše poslali obavijest.


Iz Ureda predsjednika Republike, u već viđenoj maniri kompleksaša, nastavljaju opterećivati javnost lažima i izljevima vlastitih frustracija.


Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Božinović pojasnio je danas odluku MUP-a kao organizatora da se, s obzirom na epidemiološku situaciju i mjere koje su na snazi te očekivan povećan interes pripadnika braniteljskih udruga, vijenci delegacija polažu sukcesivno. 


Najbolja potvrda koliko su konstrukcije iz Ureda predsjednika Republike neuvjerljive pokazuje činjenica da su iz njihovog Protokola nekoliko dana prije obljetnice MUP-u potvrdili dolazak predsjednika Republike sukladno prijedlogu programa obilježavanja akcije “Plitvice”, stoji u priopćenju Vlade.

Prepiska

Prepiska

Foto: Vlada / RH

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!