15:02 / 14.06.2019.

Autor: HRT/Hina

Ured za reviziju: Samo Plitvicama nepovoljno mišljenje

Ilustracija, foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ilustracija, foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nacionalni park Plitvička jezera dobio je od Državnog ureda za reviziju nepovoljno mišljenje za usklađenost poslovanja za 2017.
Nacionalni park Plitvička jezera dobio je od Državnog ureda za reviziju nepovoljno mišljenje za usklađenost poslovanja za 2017.  jer su nepravilnosti utvrđene u gotovo svim područjima revizije, rečeno je u Uredu koji je u petak Hrvatskom saboru dostavio 54 izvješća o revizijama koje je obavio.

Osim Saboru, ta je izvješća dostavio i DORH-u, a kad je riječ o Plitvicama, na adresu DORH-a dostavio je i dokumentaciju za sve utvrđene nepravilnosti.

Pomoćnica glavnog državnog revizora Biserka Čoh Mikulec pojasnila je o čemu je riječ. U godini kada je promijenio tri ravnatelja, za zaštitu i održavanje Plitvičkih jezera za 2017. godinu od planiranh 30 milijuna kuna izvršeno je samo tri milijuna, dakle 10 posto, iako je na računu koncem godine bilo više od 200 milijuna kuna. 

Usto, nisu primijenjene sve raspoložive mjere naplate za zajmove davane od 2010. do 2014. u iznosu od oko 2,5 milijuna kuna.

Za izradu pojedinih projekata za iznose veće od 7,5 milijuna kuna nije postupljeno po Zakonu o javnoj nabavi, kaže Čoh Mikulec i tumači kako se to mahom odnosi na izuzeća od primjene Zakona o javnoj nabavi. Zakon to poznaje, ali NP Plitvička jezera nije imao dokaze za izuzeće od primjene, rekla je.

Državni ured za reviziju pregledao je osam nacionalnih i 11 parkova prirode i samo su Plitvice dobile nepovoljno mišljenje za usklađenost poslovanja sa zakonom. Za financijske izvještaje revizija im je dala uvjetno mišljenje.
Kad je riječ o nacionalnim parkovima i aktualnim uhićenjima u nekima od njih, Čoh Mikulec ističe da se nepravilnosti koje je Ured utvrdio u parkovima tiču 2017., a ne ove godine.

Virovitica: U tijeku revizija za 2018.

U Uredu dodaju kako u okviru njegove nadležnosti nisu utvrđene nepravinosti koje se sada spominju kod uhićenja.

Kad je riječ o Virovitici i nestanku 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna, o čemu se piše odvih dana, Čoh Mikulec navodi da je posljednja financijska revizija u tom gradu obavljena za 2015.

U tijeku je revizija za prošlu godinu, započeta u ožujku. Kad izvješće bude gotovo, objavit ćemo ga na mrežnoj stranici Ureda i dostaviti Saboru, a u njemu će biti navedeno sve što se u reviziji utvrdi, rekla je pomoćnica glavnog državnog revizora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!