Uredba o zaštiti osobnih podataka zbunjuje građane

16.12.2018.

22:37

Autor: A.Z./M.M./HRT

default error photo
Uredba o zaštiti osobnih podataka i gotovo sedam mjeseci od donošenja - zbunjuje građane, ali i institucije te ustanove koje moraju ponuditi razumljive formulare o korištenju osobnih podataka.
Uredba o zaštiti osobnih podataka i gotovo sedam mjeseci od donošenja - zbunjuje građane, ali i institucije te ustanove koje moraju ponuditi razumljive formulare o korištenju osobnih podataka. U moru propisa ispaštaju i djeca jer njihovim roditeljima nije jasno što točno potpisuju.

Dvanaestogodišnje dijete gospodina Gagića bavi se odbojkom. Kada je početkom ove sezone dobio obrasce s privolom za prikupljanje i obradu osobnih podataka, ostao je zatečen.

"Postoje neke točke koje su apsolutno nerazumljive. Mi smo taj dokument zapravo i potpisali, ali smo stavili ogradu da to ne razumijemo", kaže Goran Gagić.

Ni nakon više upita odbojkaškom savezu, nije dobio objašnjenje njemu nerazumljivih stavki. Zbog svega - dijete se ne može natjecati u sportu koji trenira.

"Imam osjećaj krivice da sam djetetu uskratio igranje, a zapravo nije krivica na meni kao roditelju, nego na svim institucijama od kojih niti jedna nije odgovorila na moj upit", kaže Gagić.

Iz Hrvatskog odbojkaškog saveza poručuju da novi zakon nije ništa promijenio u praksi natjecateljskih sportova, odnosno da će odluku o tome hoće li se dijete baviti sportom i dalje donositi roditelj.

"Krivo je postavljena teza da je djetetu od strane organizatora/kluba ili Saveza uskraćena mogućnost natjecanja ukoliko roditelj ne potpiše, nego je upravo roditelj taj koji odlučuje hoće li pustiti i pratiti svoje dijete kroz svijet natjecateljskog sporta, što uključuje i ovu dimenziju", stoji u odgovoru Hrvatskog odbojkaškog saveza.

Sporne točke ne objašnjavaju pa smo odgovor potražili u Agenciji za zaštitu osobnih podataka. Oni potvrđuju da je formular nedorečen i da je Savez dužan odgovoriti na pitanja.

"Dati kvalitetnu informaciju, biti dostupan, ne ostaviti ispitanika, znači građanina, onoga od kojega se podaci prikupljaju i obrađuju u nekakvoj nedoumici, zabludi", kaže Igor Vulje, iz Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Slučaj će, poručuju, ubrzo obraditi. Ovakvi formulari, kaže nam pravobraniteljica za djecu, uzrokuju nepredviđene probleme.

"Da se često puta kroz potpisivanje te suglasnosti žele zadovoljiti formalne obveze i organizator, na neki način, pokriti svoju odgovornost, a pri čemu se zanemaruje najbolji interes djeteta", kaže provobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

U većini slučajeva, tvrdi Agencija za zaštitu osobnih podataka, riječ je o formalnim propustima, a ne namjeri zloporabe podataka. No formalni propusti i u ovom slučaju doveli su do toga da jedno dijete ne može uživati u sportu koji voli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!