URIHO osposobljava 55 osoba s invaliditetom za čistače i pomoćne kuhare

16.07.2019.

13:04

Autor: A.M./HRT

default error photo
Više od 70 posto osoba s invaliditetom nezaposleno je dulje od godinu dana.
Trenutačno je u Hrvatskoj 5400 nezaposlenih osoba s invaliditetom, od kojih je gotovo 1200 iz Zagreba. Zbog toga je URIHO - Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u partnerstvu s Regionalnim uredom Zagreb Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokrenuo projekt osposobljavanja osoba s invaliditetom za poslove čistača i pomoćnih kuhara. Obuku će proći 55 osoba s invaliditetom.

- Više od 70 posto osoba s invaliditetom je nezaposleno dulje od godinu dana. Na razini Hrvatske više od osam godina nezaposleno je 17 posto osoba s invaliditetom, istaknula je Višnja Majsec Sobota, rukovoditeljica službe za rehabilitaciju URIHO-a.

Ni kazne ne mogu sva poduzeća s više od dvadeset zaposlenih natjerati da zaposle osobe s invaliditetom, a te im osobe trebaju činiti tri posto zaposlenih. Najveći problem leži u kvalifikacijskoj strukturi nezaposlenih koja ne prati potrebe tržišta rada.

U URIHO-u smatraju da se nezaposlene osobe s invaliditetom trebaju  osposobljavati za deficitarna zanimanja, a projekt je ponajprije namijenjen osobama s intelektualnim teškoćama.

- Bit će lakše da se zaposlim da imam bar neko radno iskustvo i evo radim tu već skoro mjesec i pol i nadam se da će mi to pomoći u daljnjem zaposlenju, rekao je Tomislav Forjan, polaznik obuke za pomoćnog čistača.

Projekt se održava pod motom Pometimo prošlost, zakuhajmo budućnost, a njegov je službeni naziv Model aktivacije dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa osposobljavanja i radnog treninga.

- Do kraja srpnja iduće godine u osposobljavanje će se uključiti pedeset i pet osoba – dvadeset i pet za pomoćne kuhare, a trideset za čistače.

Svaka skupina ima po pet polaznika, a program za čistače upravo završava prva skupina.

U projekt su uključene osobe čija su zanimanja bliska čistačima i pomoćnim kuharima. Te osobe nemaju dovoljno iskustva, a zbog nebavljenja njime izgubile su prethodno stečeno znanje i vještine.

- Prema našim polaznicima imamo individualan pristup. Uče koristiti razne alate i sredstva za čišćenje, ali i niz drugih važnih stvari vezanih uz taj posao. Podučavamo ih čišćenju ureda, proizvodnih pogona, sanitarnih čvorova i okoliša“, kazala je Ružica Ćurković, instruktorica za osposobljavanje za poslove čistača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!