09:10 / 08.01.2021.

Autor: HRT

Uroš: Stanje u Petrinji je dosta loše

-

-

Foto: - / -

Procjenjuje se da je na području pogođenom potresom, u Sisačko-moslavačkoj županiji, hitno potrebno od 1.000 do 1.500 kontejnera za privremeni smještaj. Tristo ih je ondje već podijeljeno ljudima bez krova nad glavom.
Procjenjuje se da je na području pogođenom potresom, u Sisačko-moslavačkoj županiji, hitno potrebno od 1.000 do 1.500 kontejnera za privremeni smještaj. Tristo ih je ondje već podijeljeno ljudima bez krova nad glavom.

Mario Uroš
s Građevinskog fakulteta u Zagrebu kazao je u emisiji Hrvatskog radija "Poligraf" da je stanje u Petrinji dosta loše. 

- Potres koji se dogodio bio je katastrofalan u odnosu na onaj kakav se predviđao. Zbog toga je djelomično stambeni fond urušen, kazao je Uroš i dodao da veći dio ipak nije. Smatra da će se djelomično ipak trebati raditi zamjenske zgrade.

Istaknuo je da mnogo veće posljedice potresa osjeća stanovništvo toga područja.

- Psihički su dosta labilni. Teško im se vratiti čak i u uporabljive zgrade. Veliki dio toga rade na terenu rade volonteri, statičari, koji su u jednu ruku i psiholozi, jer pomažu ljudima na potresom pogođenom području da prebrode stres koji im  se dogodio. Osim toga, statičari imaju i veliku odgovornost da procijene statiku same zgrade te je li ona sigurna za neke naknadne potrese, kazao je među ostalim Uroš.  

Cijelu emisiju kojoj su gostovali i Darko Horvat, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo - možete pogledati ovdje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!