Financijska sredstva gradovima za razvoj predškolskih djelatnosti

16:31 / 19.05.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Djeca u vrtiću

Djeca u vrtiću

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić uručila je u četvrtak ugovore o dodjeli financijskih sredstava gradovima za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u 2022. godini.

Na javni poziv mogli su se javiti gradovi od I. do IV. skupine indeksa razvijenosti, a financijska potpora za razvoj iznosi ukupno 6,1 milijun kuna.

Potporu je ostvarilo 25 gradova iz devet županija, čime je obuhvaćeno 1108 djece vrtićke dobi.

- Ova mjera podrazumijeva osiguravanje financijske potpore iz Državnog proračuna za što veće institucijsko zbrinjavanje djece predškolske dobi u gradovima s potpomognutih područja, navodi se u priopćenju.

Istaknuli su se na ovaj način putem ove mjere gradovima olakšava razvoj predškolskih djelatnosti jer ponekad imaju nedostatan lokalni proračun za iznaći dovoljna sredstva za rad dječjih vrtića.

- Cilj je ove mjere i zadovoljiti potrebe obitelji s djecom rane i predškolske dob te im olakšati usklađivanje privatnog i poslovnog života. Na taj način potičemo mlade obitelji na ostanak u svojoj sredini, navodi se državna tajnica Željka Josić. Dodala je kako je suradnja lokalnih jedinica samouprave i Ureda pokazala da je zajedničko djelovanje ključ uspjeha u podizanju kvalitete života stanovništva u lokalnim jedinicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!