Uručene državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić"

25.04.2022.

16:31

Autor: Hina/HRT/V.G.

Uručene državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić"

Uručene državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić"

Foto: HTV / HTV

Državna nagrada tehničke kulture "Faust Vrančić" za životno djelo uručena je u ponedjeljak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO) pedagogu tehničke kulture iz Varaždina Dragutinu Labašu, a uručene su i godišnje nagrade udrugama i pojedincima.

Prof. Labaš se, kako je istaknuto u obraloženju, bavi radom u tehničkoj kulturi gotovo 50 godina. Inicijator je osnivanja Zajednice tehničke kulture grada Varaždina i Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije te nekoliko udruga tehničke kulture, rečeno je.

Kao nastavnik i profesor tehničke kulture redovito je više od 50 godina najaktivniji sudionik svih natjecanja i smotri tehničkog stvaralaštva, navodi se i dodaje kako je sa svojim učenicima ostvario niz zapaženih rezultata.

Naglašeno je i kako su njegove fotografije i fotografije njegovih učenika izlagane na dvadesetak međunarodnih i domaćih izložbi.

Imao je i samostalnu vrlo uspješnu izložbu fotografija, a sa svojim učenicima uz ostalo i izložbe fotografija pod nazivom Paralele u Varaždinu i Dubrovniku.

Godišnju nagradu "Faust Vrančić", koja se dodjeljuje pojedincima uručena je Valentini Blašković iz Prve osnovne škole Ogulin, Darku Krajinoviću iz Aero kluba Fenix Cerić, Željki Krizmanić iz Osnovne škole Matija Gubecu Čemincu, Goranu-Kruni Kukolju iz II. osnovne škola Bjelovar.

Nagradu su dobili i Ivan Martinović iz Srednje škole Ilok, Igor Radanović iz Elektrotehničke škole Split, Rifat Ramčić iz Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije, Olivera Stanić iz Centra tehničke kulture Rijeka, Martina Stipanović iz Osnovne škole Gračani i Darjanu Vlahovu, profesoru iz Sisačko-moslavačke županije.

Godišnje nagrade Faust Vrančić, koja se dodjeljuje udrugama i drugim pravnim osobama uručene su Fotoklubu Split, Klubu informatičara otoka Krka, Modelarskome klubu Sveti Petar iz Makarske, Tinker Labsu d.o.o. iz Osijeka te Zajednici tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije u Splitu.

Državna nagrada tehničke kulture Faust Vrančić" utemeljena je Zakonom o tehničkoj kulturi i dodjeljuje se od 1992. pojedincima, udrugama i drugim pravnim osobama za iznimna postignuća u djelatnosti tehničke kulture.

Godišnje se dodjeljuje jedna nagrada za životno djelo, do deset godišnjih nagrada pojedincima i do pet godišnjih nagrada udrugama tehničke kulture, poduzećima i drugim pravnim osobama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!