17:55 / 06.01.2019.

Autor: Hina/HRT

Uručene godišnje nagrade SNV-a

-

-

Foto: - / -

Godišnje nagrade Srpskoga narodnog vijeća (SNV) za doprinos razvoju srpskih institucija.
Godišnje nagrade Srpskoga narodnog vijeća (SNV) za doprinos razvoju srpskih institucija - nagrada Nikola Tesla, za humanizam - nagrada Diana Budisavljević, za antifašizam - nagrada Gojko Nikoliš i nagrada Svetozar Pribičević za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa, uručene su u nedjelju na primanju SNV-a u povodu srpskoga pravoslavnog Božića u Zagrebu.

Nagradu za doprinos razvoju srpskih institucija Nikola Tesla dobili su Vladimir Fundak za rad na organizaciji Srpskoga kulturnog društva Prosvjeta te Milorad Novaković koji se istaknuo u osnivanju Srpskoga demokratskog foruma (SDF) i Srpskog narodnog vijeća (SNV).

Nagrada za humanizam Diana Budisavljević uručena je Leposavi Barać za uređenje groblja u kojem je, kako je rečeno, pokopano 1700 djece ustaških žrtava.

Nagradu Svetozar Pribičević, koja se dodjeljuje za unapređenje hrvatsko-srpskih odnos dobio je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Beljak je zahvalivši na nagradi, čestitao Božić Srbima u Hrvatskoj, BiH te Srbiji, poručio kako vjeruje da "bratstvo i jedinstvo srpskoga i hrvatskog naroda nije mrtvo!"

Nagradu za antifašizam Gojko Nikoliš dobio je Zoran Restović za rad na, kako je rečeno, prekidu ustašofilskih promocija.

Na primanju SNV-a u Zagrebu nazočili su, između ostalih, predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!