VIDEO: Urušila se fasada u središtu Zagreba: "Gospođu je okrznulo"

16.02.2021.

14:34

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Urušila se fasada, prolaznici uznemireni

Urušila se fasada, prolaznici uznemireni

Foto: HRT / HTV

Uskoro će godina dana od velikog zagrebačkog potresa, a hodanje središtem Zagreba još je opasno. Oko 13 sati u najužoj gradskoj jezgri s dvije zgrade u Ilici i Preobraženskoj na pločnik je palo nekoliko komada cigle i žbuke.


Tek pukom srećom nitko od prolaznika nije nastradao. Jedna od prolaznica bila je vrlo blizu, ali srećom nije ozlijeđena.

Urušavanje s fasade uznemirilo je prolaznike. Očevici su kazali da na tom području svako toliko nešto padne s fasada. 

- Gospođu je po leđima okrznulo odozgora kad je padalo. Padali su kamenčići i u zadnji tren je izbjegla, rekla je za HRT jedna građanka.

Na teren su izašli i vatrogasci. Zapovjednik JVP-a Zagreb Siniša Jembrih rekao je da je u Preobraženskoj ulici skinuto oko 3 kvadrata zida i fasade te da u Ilici skidaju kvadrat fasade.


- Međutim, tu je zaista već polako potrebna i građevinska obnova, a ne vatrogasna intervencija, upozorio je Jembrih.

SPC: Poduzeli smo mjere koje smo mogli kako se incident ne bi ponovio

Zgrada u Preobraženskoj 3 u vlasništvu je Srpske pravoslavne crkve, iz koje su za HRT komentirali ovaj događaj:


- Izražavamo duboko žaljenje zbog nemilog događaja do koga je došlo danas (16. veljače) oko 13 sati u Preobraženskoj ulici u Zagrebu, kada je dio fasade pao blizu dvjema prolaznicama.


Dio ulice na kom se desio današnji pad bit će zatvoren za prolaznike do postavljanja zaštitne skele.


Podsjećamo na to da je zgrada u Preobraženskoj ulici o kojoj je riječ pretrpjela značajna oštećenja u zagrebačkom potresu u ožujku 2020. godine. Stradali su dimnjaci, krovište i dekorativni potkrovni vijenci zgrade, koji su predstavljali opasnost za prolaznike. Zbog toga je, ubrzo nakon tog potresa, postavljena zaštitna skela i uklonjeni su dijelovi koji bi mogli ugroziti sigurnost građana.  


Ali, nakon banijskog potresa, zabilježena su nova oštećenja, odnosno došlo je do pojave dodatnih pukotina na fasadi zgrade. Ona je i nakon toga potresa pregledana (triput od potresa u ožujku prošle godine), ali građevinski stručnjaci nisu uočili ništa što bi moglo predstavljati opasnost po prolaznike. 


Najvjerojatnije zbog padalina do kojih je u međuvremenu došlo, ali i konstantnog podrhtavanja zgrade uslijed neprimjereno brze vožnje tramvaja Ilicom, došlo je do pukotina na dijelu koji se odlomio, a za koje nismo znali. 


Napominjemo da je to prvi takav incident, te da smo poduzeli mjere koje smo mogli kako se ne bi ponovio. Tijekom sutrašnjeg dana (17. veljače) bit će obavljen još jedan detaljan pregled fasade, kako bi bila utvrđena i otklonjena eventualna najnovija oštećenja koja mogu ugroziti prolaznike. U izradi je i projektna dokumentacija za obnovu zgrade, ali i za radno-zaštitnu skelu koja će u skorije vrijeme biti postavljena oko zgrade, stoji u izjavi koju potpisuje protojerej-stavrofor Duško Spasojević, arhijerejski namjesnik zagrebački.

Glas: Za opadanje fasade u Zagrebu krivi Plenković i Bandić


O incidentu se oglasila i stranka Glas, iz koje su poručili kako su premijer Andrej Plenković i gradonačelnik Milan Bandić glavni krivci jer godinu dana od potresa i dalje otpadaju fasade:


Plenković i Bandić su krivi za to što u Zagrebu godinu dana nakon potresa i dalje pada fasada s pročelja zgrada. Ljudi koji vode ovu državu i ovaj grad bez imalo srama i osjećaja odgovornosti već godinu dana od građana Zagreba prave budale i ugrožavaju čak i njihovu temeljnu sigurnost, poručuju u priopćenju.


Zakon su donijeli tek mjesecima nakon potresa, a mjesecima nakon donošenja zakona od obnove i dalje ni o. Nisu bili u stanju čak ni grad dovesti u takvo stanje da Zagrepčani ne moraju misliti hoće li dok hodaju gradom oni ili njihova djeca stradati od kakve cigle ili komada fasade, kaže se i dodaje da poruka koju su građani vrlo jasno i glasno dobili glasi: Nije nas briga i snađite se sami.


Jedino što se sa sigurnošću ne može utvrditi je to je li za stanje u kojem je Zagreb danas veći krivac Plenković ili Bandić, ističu.


Glas napominje da su izbori vrlo blizu pa će Zagrepčani uskoro reći što misle i o tome da im gradonačelnik, godinu dana od potresa, u medijima besramno najavljuje neku fantastičnu, svemirsku obnovu koja će se dogoditi nakon lokalnih izbora. A nije bio godinu dana u stanju osigurati ni to da ljudima ne padaju cigle na glavu, zaključuje Glas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!