Urušilo se dvorište zgrade u Samoboru, stanari se vraćaju

20.02.2022.

10:41

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Sinoć oko ponoći urušilo se tlo u dvorištu stambene zgrade u Samoboru. Rupa je statički sigurna. Policija i ostale službe obavljaju očevid i svi stanari, nakon što su evakuirani - mogu se vratiti u svoje stanove. 

Sinoć oko ponoći zaprimljena je dojava stanara zgrade u Samoboru da je osjetio podrhtavanje i izašao iz zgrade te vidio kako je došlo do urušavanja tla u dvorištu stambene zgrade. Vizualnim pregledom utvrđeno je da je sa stražnje strane zgrade došlo do urušavanja tla površine 5x4 metra, nepravilne dubine (na najdubljoj točki oko 270 cm), te se vide oštećenja kanalizacijskih cijevi u dubini tla. Zgrada je sagrađena prije otprilike 5 godina, sastoji se od tri stana i nema vidljivih napuknuća. Tlo se i dalje urušava i sliježe te se rupa širi. Napukao je i zid ograde pored zgrade, priopćilo je Ravnateljstvo Civilne zaštite.

U zgradi žive tri obitelji, ukupno 11 stanara, koji su napustili zgradu i pronašli privremeni smještaj. Obavještene su nadležne službe. Na mjesto događaja izašli su djelatnici policije, vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Samobor, gradonačelnica Grada Samobora i njezin zamjenik - načelnik Stožera civilne zaštite te djelatnici Vodovoda, Plinare i HEP-a. Mjesto događaja osiguravaju službenici PP Samobor. U jutarnjim satima na teren će izaći građevinska inspekcija i policijska ekipa za očevide, stoji u priopćenju.


Urušavanje počinje kad podzemne vode isperu i odnesu stijene i tlo pa površinski sloj ostane bez potpore. Više od 140 urušnih vrtača pojavilo se na području Mečenčana kod Siska, od kojih veći broj nakon potresa koji je ubrzao podzemne procese. Pojava urušnih vrtača jedna je najopasnijih katastrofa u nekim dijelovima svijeta popu Floride u SAD.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!