Uskok istražuje dvojicu policajaca zbog odavanja podataka o osobama iz krim miljea

12:28 / 13.06.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

USKOK

USKOK

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Uskok je pokrenuo istragu protiv osmero okrivljenika, među kojima su i dvojica krapinsko-zagorskih policajaca, a koji su za novac neovlašteno odavali podatke iz informacijskog sustava MUP-a o identitetima pripadnika kriminalnog miljea s područja Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine.

Uskok je priopćio da je, temeljem kaznene prijave Pnuskoka i rezultata pribavljenih putem međunarodne suradnje, pokrenuo istragu protiv osmero okrivljenika u starosti između 40 i 56 godina, među kojima su tri hrvatska državljanina, jedna slovenska i jedna hrvatska državljanka te tri državljanina Srbije, Crne Gore i BiH.

Tužiteljstvo je dodalo da skupinu sumnjiči za davanja i primanje mita u sastavu zločinačkog udruženja, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja i poticanja na ta nedjela.

Ravnateljstvo policije je izvijestilo da je prvoosumnjičeni 54-godišnjak povezao u zajedničko djelovanje 42-godišnjeg i 39-godišnjeg policijskog službenika PU krapinsko-zagorske, 51-godišnju slovensku državljanku s privremenim boravkom u Hrvatsku te 56-godišnju hrvatsku državljanku, a koji su od siječnja 2019. do 11. lipnja 2022. nezakonito pribavljali i provjeravali podatke o identitetima pripadnika kriminalnog miljea.

Policija je precizirala da je 54-godišnjak dogovorio sa zainteresiranim osobama tražene usluge te iznos novčane naknade, a onda bi se obraćao dvojici policajaca koji su neovlašteno prosljeđivali podatke iz informacijskog sustava MUP-a.

Naručitelji provjera su, dodaje policija, dogovoreni novac dostavljali 54-godišnjaku ili putem osoba od povjerenja, dok su novac koji je uplaćivan na račune u Hrvatskoj i Sloveniji podizale 51-godišnjakinja i 56-godišnjakinja.

Policija ističe da je skupina odavanjem podataka pribavila 12.200 eura te 94.000 kuna u srpskim dinarima, a koje su podijelili u zasad neutvrđenim omjerima.

Policija je protiv svih osumnjičenih podnijela kaznenu prijavu Uskoku, dok su dvojica policajaca udaljeni iz službe, a Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!