USKOK objavio detalje o novim uhićenjima u Zagrebu

02.07.2021.

10:51

Autor: B.A./HRT/Hina

Privođenje osumnjičenih u prostorije USKOK-a

Privođenje osumnjičenih u prostorije USKOK-a

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Uskok je u petak pokrenuo istragu protiv dvojice djelatnika Grada Zagreba i osmero poduzetnika koji se u jednom od krakova antikorupcijske afere sumnjiče za primanje i davanje mita.

Tužiteljstvo je, nakon izvida provedenih u suradnji s Pnuskokom i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave donijelo rješenje o provođenju istrage protiv Milivoja Kotrle (66), Darka Baruna (51), Jelene Barišić (50), Ivana Papića (47), Ivana Rukavine (63), Krešimira Huzjana (76), Zdravka Čabraje (73), Dubravka Milojevića (68), Sanje Borisavljević (56) i Gorana Miličića (54).


Uskok i Ravnateljstvo policije su, ne otkrivajući identitete osumnjičenika, priopćili kako Milivoja Kotrlu (66), voditelja Odsjeka za izdavanje odobrenja, suglasnosti i mišljenja u okviru Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet u Gradu Zagrebu, sumnjiče za primanje mita od kolovoza do studenog 2020.


Tužiteljstvo i policija sumnjiče Kotrlu da je od voditeljice građevinskih projekata Jelene Barišić i poduzetnika Ivana Papića primio mito od 10.000 kuna u zamjenu za njihovo oslobađanje od plaćanja posebnog doprinosa od 228.000 kuna, a radi prenamjene i objedinjavanja Papićevih poslovnih prostora u Zagrebu smanjivanjem broja parkirališnih mjesta.


Kotrlu se sumnjiči da je zahtijevao i primio mito od 5000 eura od Ivana Rukavine kako bi izdao suglasnost na geodetski elaborat uređenja površine za operativni rad vatrogasnih vozila za objekt u Rukavininom vlasništvu.


Pritom je Kotrla, sumnjaju tužiteljstvo i policija, posredovao u podmićivanju pomoćnika pročelnika za provedbu komunalnih aktivnosti i održavanja komunalne infrastrukture i objekata mjesne samouprave Darka Baruna koji je od Rukavine primio 500 eura za izdavanje rješenja o privremenoj regulaciji pješačkog prometa prije izvođenja građevinskih radova na Rukavininom objektu.


Uz to, Kotrlu se sumnjiči da je od primio 5000 kuna mita od Krešimira Huzjana pri čemu je posredovao Zdravko Čabraja koji je zajedno s Kotrlom podijelio Huzjanovo mito za ishođenje lokacijskih dozvola. Policija i tužiteljstvo u ovom dijelu istrage sumnjiče direktora Huzjanove tvrtke Dubravka Milojevića za predaju novca Čabraji koji je novac potom proslijedio Kotrli radi podjele mita popola.


Također, Kotrlu se sumnjiči da je od Sanje Borisavljević i Gorana Miličića primio zasad neutvrđeni iznos novca kao mito za ishođenje lokacijskih dozvola stambenih objekata u izgradnji.


Uskok zaključuje da će sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda predložiti istražni zatvor protiv četvero okrivljenika.

U nastavku prenosimo priopćenje u cijelosti:

USKOK je, nakon izvida provedenih u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave o kojima smo izvijestili u priopćenju od 1. srpnja, donio rješenje o provođenju istrage protiv desetero okrivljenika (1955., 1970., 1971., 1973., 1958., 1945., 1948., 1953., 1965., 1967.) zbog osnovane sumnje na počinjenje više kaznenih djela primanja i davanja mita. (2. 7. 2021.)


Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od kolovoza do studenog 2020. godine, u Zagrebu, kao voditelj Odsjeka za izdavanje odobrenja, suglasnosti i mišljenja (u daljnjem tekstu: Odsjek), u okviru Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet u Gradu Zagrebu (u daljnjem tekstu: Gradski ured), u kojem svojstvu je bio ovlašten donositi odluke vezano za utvrđivanje posebnih uvjeta u postupku dobivanja lokacijskih dozvola za prometne i druge objekte, te izdavanja suglasnosti na tehničku dokumentaciju, osiguravao donošenje odgovarajućih odluka, suglasnosti i potvrda, za što je primao novčanu naknadu.


Tako je I. okr., u razdoblju od 3. kolovoza 2020. do 11. rujna 2020., u Zagrebu, kao voditelj tog Odsjeka i s navedenim ovlaštenjem, dogovorio s III. okr., voditeljicom građevinskih projekata u jednom trgovačkom društvu da će u postupku izdavanja posebnih uvjeta vezano za rekonstrukciju poslovnih prostora u prizemnoj etaži stambeno poslovne zgrade u Zagrebu u kojoj se nalazi trgovina tog društva i ugostiteljski objekt u vlasništvu društva čiji je vlasnik IV. okr., ishoditi smanjenje broja potrebnih parkirališno garažnih mjesta, a time otkloniti i obvezu plaćanja posebnog doprinosa u visini od 228.000,00 kuna prethodno utvrđenu odlukom Sektora za promet Gradskog ureda. Nakon što je III. okr. 26. kolovoza 2020. uputila prigovor navedenom Sektoru, sa zahtjevom da se u odnosu na navedeni projekt primjeni iznimka u GUP-u kako bi se smanjio broj potrebnih parkirališno garažnih mjesta i time otklonila obveza plaćanja navedenog iznosa, I. okr. je od III. okr. zauzvrat zatražio novčanu naknadu u iznosu od 1.300 eura, na što je ona i pristala nakon dogovora s IV. okr. da će ovu naknadu zajednički snositi u jednakim dijelovima. Potom je I. okr. naložio sebi podređenoj stručnoj savjetnici u Odsjeku sastavljanje novih posebnih uvjeta iz područja organizacije i sigurnosti prometa za navedenu lokaciju, koju odluku je parafirao I. okr., čime su navedena društva oslobođena plaćanja posebnog doprinosa u visini od 228.000,00 kuna, za što su III. okr. i IV. okr. kao nagradu isplatili I. okr. 1.300 eura.


Također, u razdoblju od 28. listopada 2020. do 23. studenog 2020., u Zagrebu, I. okr. je, kao voditelj tog Odsjeka i s navedenim ovlaštenjem, zatražio od V. okr., vlasnika jednog trgovačkog društva, naknadu od 5.000 eura kako bi za potrebe drugog društva osigurao izdavanje prometne suglasnosti na geodetski elaborat uređenja površine za operativni rad vatrogasnih vozila za objekt koji se nalazi na adresi u Zagrebu, na što je V. okr. i pristao. Ujedno je I. okr., sukladno dogovoru s II. okr., pomoćnikom pročelnika za provedbu komunalnih aktivnosti i održavanje komunalne infrastrukture i objekata mjesne samouprave u Gradskom uredu za mjesnu samoupravu Grada Zagreba, zatražio plaćanje daljnjih 500 eura na ime nagrade II. okr. u zamjenu za ishođenje rješenja o privremenoj regulaciji prometa na lokaciji predmetnog objekta, na što je V. okr. također pristao. Nakon toga je I. okr. naložio sebi podređenom službeniku da sačini prometnu suglasnost na geodetski elaborat što je isti i učinio. Navedenu suglasnost je parafirao I. okr., a 6. studenog 2020. izdao ju je Gradski ured, dok je V. okr. zauzvrat I. okr. predao dogovoreni iznos od 5.000 eura. Nakon toga je II. okr. sukladno prethodnom dogovoru naložio sebi podređenom službeniku da sačini rješenje o zauzimanju dijela javne površine, što je isti i učinio, a koje je rješenje, parafirano od strane II. okr., 19. studenog 2020. izdao Gradski ured za mjesnu samoupravu, za što je II. okr. primio naknadu od 500 eura od V. okr. posredstvom I. okr. 


Nadalje, u razdoblju od rujna 2020. do 19. listopada 2020., u Zagrebu, I okr. je, kao voditelj istog Odsjeka i s navedenim ovlaštenjem, za potrebe trgovačkog društva u vlasništvu VI. okr., dogovorio sa VII. okr. da će u zamjenu za odgovarajuću novčanu naknadu osigurati izdavanje svih potrebnih suglasnosti iz nadležnosti svog Odsjeka vezano za prometni elaborat za stambeno-poslovni objekt tog društva u Zagrebu. I. okr. je tako VIII. okr., direktoru društva angažiranog od strane VI. okr. za izradu navedenog elaborata, davao upute kako da sačini zahtjev za uređenje kolnog pristupa. Tako sačinjen zahtjev je VIII. okr. predao VII. okr. koji ga je potom podnio Gradskom uredu nakon čega je I. okr. navedeni zahtjev predao u rad sebi podređenom službeniku kako bi on sačinio predmetnu suglasnost, koju je, parafiranu od strane I. okr., 5. listopada 2020. izdao Gradski ured. Sukladno dogovoru za navedeno postupanje I okr. je od VIII. okr. primio 5.000,00 kuna, od čega je za sebe zadržao 2.500,00 kuna, dok je iznos od 2.500,00 kuna predao VII. okr. na ime posredovanja između VIII. okr. i I. okr.


Također, u razdoblju od listopada 2020. do 26. studenog 2020., u Zagrebu, I. okr. je, kao voditelj istog Odsjeka i s navedenim ovlaštenjem, dogovorio sa IX. okr., odgovornom osobom jednog trgovačkog društva, da će za novčanu naknadu osigurati izdavanje potvrda glavnih projekata za potrebe realizacije izgradnje stambenih objekata na više adresa u Zagrebu. Sukladno postignutom dogovoru IX. okr. je predala I. okr. zahtjeve za potvrdu glavnog projekta za više građevina, pa je I. okr. navedene zahtjeve predao u rad sebi podređenom službeniku kako bi on sačinio predmetne potvrde koje je, parafirane od strane I. okr., 23. listopada 2020. izdao Gradski ured. Ove je potvrde 26. listopada 2020. I. okr. predao X. okr., izvanbračnom suprugu IX. okr. Nakon toga je IX. okr. ponovno kontaktirala I. okr. i zatražila ga da osigura izdavanje nove potvrde za jednu građevinu jer je u prethodno podnesenom zahtjevu napravila grešku, na što je I. okr. pristao. Zahtjev za ispravak potvrde glavnog projekta predao je u rad sebi podređenom službeniku, a ispravak potvrde glavnog projekta je 26. studenog 2020. izdao Gradski ured. O tome je I. okr. obavijestio IX. okr. pa je sukladno njihovom dogovoru X. okr. istog dana I. okr. predao za sada neutvrđeni novčani iznos nagrade, pri čemu je X. okr. znao za svrhu predaje navedenog iznosa.


USKOK će sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložiti istražni zatvor protiv 4 okrivljenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!