Uskok optužio bivšeg čakovečkog gradonačelnika Kovača; Kovač zatražio prestanak članstva u SDP-u

29.03.2022.

11:18

Autor: Hina/HRT

Javljanje Sare Badžek u Dnevnik

Javljanje Sare Badžek u Dnevnik

Foto: Dnevnik / HRT

USKOK je podignuo optužnicu i protiv bivšega gradonačelnika Čakovca, SDP-ova Stjepana Kovača, i još dviju osoba zbog zloporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem te pomaganja u zloporabi položaja i ovlasti. Situaciju prati reporterka HTV-a Sara Badžek koja se javila u Dnevnik. 


Sara Badžek je rekla da se mnogi sjećaju emotivnog trenutka uoči lokalnih izbora prošle godine kada je tadašnji gradonačelnik u kampanji za novi mandat, SDP-ov Stjepan Kovač, plakao pred novinarima zbog prijetnji smrću.

- Podršku mu je tada pružio i njegov stranački kolega Peđa Grbin, ne znajući što stoji iza suza. Prema optužnici Uskoka sve je to bilo planirano i lažno. Krenulo je tako da su Kovaču navodno zasmetali napisi na jednoj internetskoj stranici, a koji bi prema njegovom viđenju, mogli utjecati na ishod kampanje. Podnio je tada policiji kaznenu prijavu za klevetu te je, koristeći se svojim utjecajem, pokušao doznati tko stoji iza te klevete. Pošto identitet nije mogao doznati, s još dvojicom iz optužnice, od kojih je jedan međimurski policajac, odlučili su to doznati insceniranjem prijetnji. Trećeokrivljeni mu je slao niz prijetećih poruke SMS-om, među kojima i prijetnje smrću, a iz čijeg bi sadržaja proizlazilo da je riječ istoj osobi koja stoji i iza internet stranice, rekla je.

Kaže da je Kovač, inače i hrvatski saborski zastupnik, nakon podizanja ove optužnice, odlučio je zatražiti i ispis iz članstva stranke, a o svemu tome su se iz SDP-a oglasili tek priopćenjem. 


- U propćenju kažu da neovisno o stranačkoj pripadnosti, očekuju da pravosudna tijela djeluju brzo i donesu adekvatnu presudu, zaključila je Badžek za Dnevnik. 


Uskok je u utorak podigao optužnicu protiv bivšeg čakovečkog gradonačelnika i SDP-ovog saborskog zastupnika Stjepana Kovača, međimurskog policajca Marija Severa te Damira Ledenčana kojega su navodno angažirali da inscenira prijeteće poruke Kovaču uoči posljednjih lokalnih izbora.

Riječ je o trojcu uhićenom istovremeno s međimurskim županom Matijom Posavcem osumnjičenom za primanje mita i trgovanje utjecajem, no taj se krak istrage nastavlja.

Uskok je u utorak, ne navodeći identitete, izvijestio da je optužnicu protiv Kovača, Severa i Ledenčana podigao pred zagrebačkim Županijskim sudom zbog trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tom nedjelu.

Gradonačelnika terete da je od međimurskog policajca zatražio da otkrije identitet osobe koja je izradila internetsku stranicu na kojoj su objavljeni navodi koje je doživio kao klevetničke i uvredljive, ali i štetne za kampanju na svibanjskim lokalnim izborima.

Kako bi inscenirali prijetnju Kovaču, što se progoni po službenoj dužnosti, policajac je angažirao trećeokrivljenog Damira Ledenčana koji je Kovaču poslao šest SMS prijetećih poruka, uključujući i prijetnje smrću.

Kovač je potom zbog prijetnji prijavio nepoznatog počinitelja policiji, a taj je slučaj preuzeo osumnjičeni policajac kojega terete da je nakon utvrđenja mogućeg tvorca internetske stranice s rezultatima upoznao gradonačelnika koji je od načelnika Policijske uprave zahtijevao žurni dovršetak obrade.

Osim toga Kovač je navodno tražio da se prije okončanja drugog kruga izbora za gradonačelnika Čakovca protiv tvorca internetske stranice nadležnom državnom odvjetništvu podnese posebno izvješće kao dopuna njegove kaznene prijave zbog prijetnje te da se podaci o tome priopće javnosti kako bi pridobio naklonost potencijalnih birača.

Gradonačelnik je potom u javnosti tijekom izborne kampanje u svibnju ustvrdio da je žrtva prijetnji te da se počinitelja tog kaznenog djela može dovesti u vezu s jednim od njegovih protukandidata.

Policajca terete i da je od travnja 2019. do ožujka 2020. jednoj osobi odao da se nad njom i više drugih provode posebne dokazne radnje zbog utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja vezano za trgovinu rabljenim vozilima, ali i dojavljivao podatke o policijskim radnjama, uključujući i obavijest o planiranom vremenu realizacije istraživanja.

Zbog toga su dvije osobe uništile dio dokaza koji ih povezuju s kriminalnim radnjama, dok je jedna osoba prije uhićenja sakrila dio vozila nabavljenih djelovanjem zločinačkog udruženja kako bi izbjegla njihovo oduzimanje.

Kovač zatražio prestanak članstva u SDP-u

Iz SDP-a je priopćeno  da je Kovač sam zatražio prestanak članstva u SDP-u i saborskom klubu zastupnika.

"Uskok je danas protiv Stjepana Kovača pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu zbog kaznenog djela trgovanja utjecajem. Kao i u svim drugim slučajevima, a bez obzira na stranačku pripadnost optuženika, očekujemo da pravosudna tijela djeluju brzo, učinkovito i ako utvrde da je kazneno djelo počinjeno, donesu odgovarajuću presudu, navodi se u priopćenju SDP-a.

Bez neovisnog i efikasnog pravosuđa, ističu u toj stranci, Hrvatska se nikada neće uspjeti othrvati iz ralja korupcije koja ju nagriza.

"Podsjećamo da je članski status Stjepana Kovača suspendiran nakon što je pokrenuta istraga, a obavještavamo javnost da nakon podizanja optužnice Stjepanu Kovaču, na temelju njegovog zahtjeva, prestaje članstvo u SDP-u i Klubu zastupnika SDP-a", priopćili su iz SDP-a.

Kovačevim zahtjevom za brisanje iz članstva broj zastupnika SDP-a u Saboru pao je s 14 na 13, a Kovač se od izbijanja afere nije pojavljivao u Saboru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!