Uskok optužio bivšeg šefa u GSKG-u za uzimanje mita od građevinara

12.01.2023.

16:31

Autor: HRT/Hina/J.L.

Neven Blažević, privođenje u lipnju 2021.

Neven Blažević, privođenje u lipnju 2021.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Uskok je podignuo optužnicu protiv bivšeg voditelja hitnih intervencija Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva (GSKG) i predsjednika povjerenstva za listu izvoditelja GSKG-a Nevena Blaževića te još petorice poduzetnika od kojih je Blažević primao mito za namještanje poslova.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, priopćilo da su optužnicom podignutom na zagrebačkom Županijskom sudu, uz Blaževića, obuhvaćena još petorica hrvatskih državljana te da se skupinu tereti za primanje i davanje mita u gospodarskom poslovanju, trgovanje utjecajem, poticanje na trgovanje utjecajem i pomaganje u tom nedjelu te prijevaru.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o Mariju Juriniću, Slaviši Veljkoviću, Veljku Jajčaninu, Danijelu Bogoviću i Vladimiru Džaji, nekadašnjem vozaču pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Uskok je precizirao kako se Blaževiću stavlja na teret da je, od rujna 2019. do lipnja 2021. kao voditelj dispečerskog centra hitnih popravaka GSKG-a te ujedno i predsjednik povjerenstva za ustupanje radova GSKG-a, dogovorio s Jurinićem i Veljkovićem kako će njihovim tvrtkama osigurati dodjelu građevinskih poslova na zgradama pod upravljanjem GSKG-a, požurivati naplatu računa te im osigurati pružanje drugih usluga.

Zauzvrat je Blažević od Jurinića i Veljkovića tražio da mu isplate novac u dogovorenom postotku od vrijednosti dodijeljenog posla, na što su dvojica građevinara pristala, ističe tužiteljstvo.

Tako je Blažević, nastavlja Uskok, korištenjem svog položaja i utjecaja u GSKG-u osigurao da računi koje je Jurinićeva tvrtka ispostavila za sanaciju kvarova na vodovodnim i kanalizacijskim sustavima budu plaćeni bez odgode, za što mu je Jurinić isplatio nagradu od pet posto vrijednosti izdanih računa.

Oličio stan po lažnoj prijavi o poplavi

Nadalje je Blažević dogovorio s Veljkovićem da će njegovu tvrtku staviti na popis sposobnih izvoditelja radova GSKG-a i osigurati im dodjeljivanje unosnih građevinskih poslova, i to za proviziju od najmanje 2,5 posto vrijednosti ugovorenih poslova. Usto, Blažević je požurivao obradu i plaćanje računa koje je ispostavila Veljkovićeva tvrtka.

Osim toga, Blažević se tereti da je obavijestio referenta GSKG-a Danijela Bogovića i dugogodišnjeg poslovnog partnera GSKG-a Veljka Jajčanina kako je Vladimir Džaja zatražio da mu se besplatno oliči  stan u Zagrebu, nakon čega je zatražio od dežurnog dispečera GSKG-a da otvori nalog za hitnu intervenciju radi puknuća ventila i curenja vode u stanu iznad Džajinog stana, a sve kako bi se stvorila osnova za naplatu troškova radova od osiguravajućeg društva.

Potom je Jajčanin na Blaževićev zahtjev lažno iskazao da je postupio po nalogu za navodnu hitnu intervenciju te je oličio stan, dok je Bogović fotografirao nastala oštećenja zidova znajući da nisu nastala zbog prodora vode te je prijavio štetu osiguravajućem zavodu.

Ne sumnjajući u istinitost predočenog, djelatnici osiguravajućeg društva djelomično su priznali osnovanost predmetnog zahtjeva i isplatili GSKG-u naknadu štete čime je Džaji pribavljena protuzakonita imovinska korist u vrijednosti izvršenih radova od 620 eura, dok je za osiguravajuće društvo nastupila šteta u iznosu neosnovane isplate od 780 eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!