16:14 / 11.11.2019.

Autor: T.D./Hina

Uskok optužio petoricu Rumunja za pranje novca

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL/Ilustracija

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL/Ilustracija

Foto: - / PIXSELL

Uz lažne osobne isprave i pomoću njih ishođene OIB-ove, otvarali su kunske i devizne račune u više banaka, koji su se koristili za prijevare na štetu desetak državljana različitih država.
Uskok je u ponedjeljak podigao optužnicu protiv petero Rumunja zbog pranja najmanje 190.000 eura i 141.000 kuna putem lažnih OIB-ova.

Prema Uskokov optužnici, 36-godišnji rumunjski državljanin je od lipnja 2017. do studenog 2018. na području Rumunjske i Hrvatske povezao 34-godišnjeg, 23-godišnjeg, 28-godišnjeg i 30-godišnjeg rumunjskog državljana radi skrivanja kriminalnog podrijetla novca pribavljenog prijevarama doznačavanjem i daljnjim raspolaganjem tim novcem preko bankovnih računa otvorenih u Hrvatskoj na lažne identitete.

Njih četvorica u Rumunjskoj su pribavili lažne isprave na temelju kojih su u ispostavama Porezne uprave u Hrvatskoj podnosili zahtjeve za izdavanje potvrda o osobnim identifikacijskim brojevima.

Zatim su, uz lažne osobne isprave i s pomoću njih ishođene OIB-ove, otvarali kunske i devizne račune u više banaka, a koji su se koristili za prijevare na štetu desetak državljana različitih država.

Prema navodima Uskoka, riječ je o rumunjskim, estonskim, francuskim, poljskim, češkim i slovačkim osobnim iskaznicama.

Potom su, zajedno s prvookrivljenim 36-godišnjakom, zasad nepoznatim osobama u inozemstvu javljali brojeve računa kako bi ih koristili radi prevara. Na taj je način na računima otvorenim na temelju krivotvorene dokumentacije više puta uplaćeno ukupno najmanje 190.000 eura i 141.000 kuna.

Okrivljenici su te iznose podizali u gotovini ili uplaćivali na druge račune. Na prijedlog Uskoka, zagrebački je Županijski sud protiv jednog od okrivljenika produljio istražni zatvor, a protiv drugog ga je odredio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!