Podignuta optužnica protiv Kovačevića i još šestorice u slučaju JANAF

11.07.2022.

16:37

Autor: Vijesti/P.F./HRT

JANAF

JANAF

Foto: Labirint / HRT

Gotovo dvije godine od uhićenja USKOK je podignuo optužnicu u slučaju JANAF. 

Podignuta je protiv sedmorice okrivljenika zbog kaznenih djela primanja i davanja mita, nezakonitog pogodovanja, pomaganja i poticanja na nezakonito pogodovanje. Prvooptuženi je Dragan Kovačević, bivši šef Janafa, kojeg se tereti da je od drugooptuženog Kreše Peteka primio 6,2 milijuna kuna mita za namještanje milijunskih poslova raznim tvrtkama.

Peteka se tereti i za davanje mita još nekim direktorima Janafa.

- Uvertira u cijelu ovu aferu bila je proslava Martinja u sada već famoznom klubu imena Klub u Slovenskoj ulici broj 9 za kojeg istražitelji sumnjaju da je bio svojevrsna riznica Dragana Kovačevića, gdje je okupljao moćnike, što lokalne, što državne dužnosnike i zapravo primao i davao mito. U prilog toj tezi ide i činjenica da su istražitelji u Klubu pronašli i brojač novca. Afera je podignula na noge političku scenu jer se ispostavilo da je za vrijeme "lockdowna" u Klubu boravio i predsjednik Republike Zoran Milanović. Tada je izjavio kako je došao jer je bilo hrane pa da se ne baci. Bili su tamo i bivši predsjednik Stjepan Mesić, bivši ministri Josip Aladrović, Tomislav Ćorić i sadašnji Oleg Butković, izvijestila je u središnjem Dnevniku HTV-a novinarka Matea Dominiković.

- USKOK je napravio veliki dio posla, trebalo mu je dvije godine. Sve je sada na sudu i čeka odluka hoće li sud prihvatiti optužnicu, odbaciti ili pak poslati na doradu. Ako sud prihvati optužnicu, očekuje se suđenje, dodala je.

- Dragan Kovačević oglasio se danas priopćenjem javnosti u kojem je rekao kako nije kriv, kako su to sve insinuacije i da nikada nije primio niti dao mito te kako za to u optužnici nema dokaza, rekla je Dominiković.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, priopćilo da su optužnicom, uz Kovačevića i Peteka, obuhvaćeni bivši direktor sigurnosti u Janafu Vlado Zorić, direktor Janafova transporta nafte Vladimir Vrbanc te poduzetnici Vatroslav Sablić, Ivan Širić i Edo Seifried.

Uskok ističe da su sedmorica okrivljenika iz afere Janaf optužena zbog primanja i davanja mita, nezakonitog pogodovanja, pomaganja i poticanja na nezakonito pogodovanje.

Tužiteljstvo je preciziralo kako se Peteka tereti da je od srpnja 2019. do 17. rujna 2020. dogovorio s Kovačevićem, Zorićem i Vrbancem kako će im periodično isplaćivati novčanu nagradu u zamjenu za osiguravanje poslova s Janafom. Uskok navodi da je Petek u više navrata predao Kovačeviću 6,2 milijuna kuna, Zoriću 550.000 kuna, a Vrbancu 600.000 kuna u gotovini, dok su Janafovi čelnici poduzimali sve kako bi Petekovoj tvrtki osiguravali dobivanje onih poslova za koje je bio zainteresiran.

Uskok: Kovačević osigurao Peteku poslove vrijedne 64,4 milijuna kuna

Uskok ističe da je Kovačević uvrštavao investicije za koje je Petek bio zainteresiran u plan investicija Janafa, dok su Zorić i Vrbanc ustupali Peteku tehničke specifikacije znatno prije nego što je dokumentacija postala dostupna ostalim ponuditeljima.

Prema tvrdnjama tužiteljstva, Petekove ponude su odabirane kao jedine ili najpovoljnije, a u jednom postupku nabave su Petek i Sablić tehničku specifikaciju prilagodili posebnim kompetencijama i referencijama njihovih tvrtki.

Tako su Kovačević, Zorić i Vrbanc osigurali Petekovoj tvrtki prednost u procesima nabave i osigurali poslove vrijedne 64,4 milijuna kuna, za što im je Petek isplatio nagrade u gotovini.

Kovačevića se tereti i da je, od ožujka 2012. do 17. rujna 2020., u namještenom natječaju osigurao tvrtki Ivana Širića dodjelu niza informatičkih poslova vrijednih 18,2 milijuna kuna, u zamjenu za stanove u zagrebačkom Ban centru i splitskom Žnjanu te za automobil Alfa Romeo Giulietta i najam automobila Lexus.

Pritom je Kovačević, dodaje Uskok, prepuštao Širiću kreiranje tehničke dokumentacije i odabir uvjeta tehničke i stručne sposobnosti, kao i odabir tvrtki kojima će se dostaviti pozivi za podnošenje ponuda.

Osim toga, Kovačevića se tereti da je, od rujna 2018. do svibnja 2020., osigurao tvrtki Ede Seifrieda dodjelu nabave dvaju specijalnih vatrogasnih vozila s artikuliranom rukom u vrijednosti 15,5 milijuna kuna. Nabavu je osigurao pod uvjetom da Seifried kao podizvođač isporuke vatrogasnih vozila angažira Širićevu tvrtku i za to mu isplati 4,1 milijun kuna, na što je Seifried pristao.

Kovačević je pritom, tvrdi Uskok, naložio direktoru Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu Vladi Zoriću, u čijoj nadležnosti je bilo provođenje postupka nabave, da prepusti Seifriedu izradu tehničke dokumentacije i određivanje uvjeta koje ponuditelji moraju ispuniti.

Nakon nekoliko provedenih postupaka u srpnju 2019. zaključen je ugovor sa Seifriedovom tvrtkom na iznos od 15,5 milijuna kuna, dok je Seifried u rujnu iste godine, prema ranijem dogovoru s Kovačevićem, angažirao Širićevu tvrtku kao podizvođača s kojim je zaključio ugovor o softveru vrijednom 4,1 milijun kuna.

Kovačević je, tvrdi Uskok, Širićevoj tvrtki i njegovim partnerima osigurao dodjeljivanje poslova u vrijednosti od 30 milijuna kuna, za što mu je Širić kao protuuslugu platio kupoprodajnu cijenu njegovih nekretnina, automobila te višegodišnji najam osobnog vozila.

Vatroslava Sablića tereti se da je poticao Vrbanca da prilagodi javnu nabavu čime je njegovoj tvrtki "dodijeljena nabava IT usluga" u vrijednosti od 5,86 milijuna kuna.

Obustavljena istraga protiv Kovačevića za pranje novca

Uskok ističe da je u optužnici predloženo oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od Zorića i Vrbanca, dok je u odnosu na Kovačevića predloženo prošireno oduzimanje imovinske koristi.

Tužiteljstvo dodaje da je u odnosu na Kovačevića i još jednu osobu obustavljena istraga zbog sumnje za poticanje na pranje novca i pranje novca. Međutim, Uskok je u odnosu na tu osobu inicirao pokretanje postupka utvrđivanja nerazmjera između zakonitih izvora prihoda i stjecanja imovine pred Poreznom upravom.

Drugookrivljeni Petek navodno je podmićivao nekadašnjeg gradonačelnika Velike Gorice i bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika Dražena Barišića te bivšeg SDP-ova gradonačelnika Nove Gradiške i saborskog zastupnika Vinka Grgića, kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Istragom je obuhvaćeno 14 osoba koje Uskok tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje, zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Kovačevića se dodatno proširenom istragom tereti da je zaprimio informaciju kako će biti uhićen te da je vrijeme do uhićenja iskoristio za skrivanje 4,5 milijuna kuna kod Gorana Puklina koji tvrdi da je novac njegov.

Nakon što je istragom obuhvaćen Puklin, njegova supruga Mirela Alerić Puklin zatražila je razrješenje s dužnosti zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!