USKOK podignuo optužnicu zbog izvlačenja novca iz HZZO-a

07.09.2022.

14:57

Autor: HRT

Zgrada HZZO-a u Zagrebu

Zgrada HZZO-a u Zagrebu

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1965., 1960.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti i nezakonitog pogodovanja. Optužnica ih tereti za izvlačenje novca iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) od svibnja 2012. do kraja siječnja 2013. godine. 

Prvookrivljenog Uskokova optužnica tereti da je, u razdoblju od svibnja 2012. do kraja siječnja 2013. kao ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) s drugookrivljenim i još jednom, u međuvremenu preminulom osobom, stvarnim voditeljem poslovanja dva trgovačka društava, u cilju da se značajno nepripadno materijalno okoriste dogovorio izvlačenje novca iz HZZO-a ugovaranjem usluga za koje HZZO nije imao stvarne potrebe. 

Okrivljenici su navedeno realizirali putem tri ugovorena posla, za koje je prvookrivljeni potpisao ugovore s navedenim trgovačkim društvima te Uredom ovlaštenog inženjera u vlasništvu drugookrivljenog, nakon čega je prvookrivljeni, kako bi se stvorio privid izvršenih usluga, dogovorio izradu necjelovite dokumentacije. 

Prijem te dokumentacije prvookrivljeni je osobno po sva tri ugovorena posla 19. prosinca 2012. potvrdio svojim potpisom, iako je znao da navedeno nije bilo istinito. Naime, radilo se o nepotpunim podacima koji su u elektronskom obliku dostavljeni u HZZO najranije nakon 12. siječnja 2013. te koji nikad nisu korišteni za poslovne potrebe tog Zavoda, stoji u priopćenju USKOK-a.

Unatoč navedenom, HZZO je po sva tri ugovorena posla 8. siječnja 2013. u cijelosti izvršio plaćanja u ukupnom iznosu od 256.124,40 kuna za koji iznos je oštećen HZZO, a koji iznos su okrivljenici međusobno podijelili.

Nadalje se osnovano sumnja da je prvookrivljeni tijekom 2013. i 2014. godine, u istom svojstvu ravnatelja HZZO-a, dogovorio s odgovornom osobom jednog trgovačkog društva, koja je u međuvremenu preminula, da će u okviru svojih ovlasti poduzimati radnje kako bi putem postupaka javne nabave osigurao tom društvu dobivanje unosnih poslova od HZZO-a prema uvjetima koji će mu odgovarati. 

Tako se, navodi USKOK, prvookrivljeni s tom osobom dogovarao o trenutku raspisivanja javnog natječaja, o sadržaju natječajne dokumentacije te mu je dostavljao podatke HZZO-a koji su se odnosili na plan i predmet nabave. Na osnovi te dokumentacije su zaposlenici trgovačkog društva sačinili dokumentaciju za javno nadmetanje, na temelju koje je potom prvookrivljeni raspisao javni natječaj za nabavu usluga održavanja i čišćenja, na kojem je kao ponuditelj izabrano upravo to trgovačko društvo.

Na opisani je način prvokrivljeni trgovačkom društvu osigurao dobivanje poslova od HZZO-a, i to u 2013. godini u vrijednosti od 634.227,78 kuna,  te u 2014. godini u vrijednosti od 686.586,51 kunu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!