Uskok istražuje 26 osoba, prodavali su nekretnine mrtvih osoba

08.04.2022.

19:42

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Uskok je, na temelju policijske kaznene prijave, pokrenuo istragu protiv 26 osoba koje se sumnjiče za niz prevara kako bi stekli vlasništvo nad nekretninama koristeći se lažnim kupoprodajnim ugovorima i drugim pravnim aktima u sklopu zločinačkog udruženja.

Zagrebačka policija je izvijestila da je dovršila opsežno  istraživanje nad 23 muškarca i tri žene, u dobi od 26 do 72 godine, koje sumnjiči za prevare, krivotvorenje isprava i pomaganje u tim nedjelima u sastavu zločinačkog udruženja te za primanje i davanje mita.

Ne navodeći identitet osumnjičenika, policija je precizirala da su Krešo Matić (65) i 44-godišnjak od studenog 2019. do travnja 2022. vodili zločinačko udruženje radi stjecanja imovinske koristi prijenosom vlasništva na većem broju nekretnina na imena članova zločinačkog udruženja i na druge s njima povezane osobe, a bez znanja i pristanka zemljišnoknjižnih vlasnika.

Policija ističe da su pribavljali podatke o preminulim vlasnicima koji nekretnine nisu ostavili u nasljedstvo, odnosno o osobama koje iz drugih razloga nisu u mogućnosti štititi svoje pravne interese. Potom su na temelju krivotvorenih kupoprodajnih ugovora i drugih pravnih akata ulazili u posjed i oduzeli vlasništvo nad nekretninama od zakonito upisanih vlasnika te ih prodavali.

Matić je navodno uspostavio sjedište zločinačkog udruženja u zakupljenom prostoru svoje tvrtke te je sa 44-godišnjakom organizirao i podijelio zadaće, njih dvojica sastavljali su dokumentaciju s krivotvorenim potpisima ugovornih strana i lažnim javnobilježničkim ovjerama.

Voditelji zločinačkog udruženja su ostale osumnjičenike angažirali da budu ugovorne strane i nositelji prava vlasništva te da po njihovim uputama potpisuju dokumentaciju i podnose je na javnobilježničku ovjeru te da na sudovima uknjiže vlasništvo.

Policajcu 200 eura za podatke o raspisanim potragama

Uz to, Matić i 44-godišnjak angažirali su 58-godišnjaka kao pravnog savjetnika pri čemu je on znao da je riječ o nezakonitom pribavljanju nekretnina, a u jednom slučaju su ga angažirali i za pribavljanje posjeda nezakonito stečene nekretnine. Osumnjičenu 54-godišnjakinju su angažirali za izradu dokumentacije radi uknjižbe vlasništva, 45-godišnjakinju za pronalazak kupaca nekretnina, a 70-godišnjaka za čuvanje posjeda jedne od nekretnina.

Sumnja se i da se 29-godišnjak, nakon što mu se obratio 53-godišnjak radi pribavljanja službenih podataka o osobama i vozilima, dogovorio s 31-godišnjim zagrebačkim policajcem da mu za 200 eura dostavi podatke o raspisanim potragama za osobama i vozilima. Policija ističe da je nakon kriminalističkog istraživanja 21 osumnjičenik predan pritvorskom nadzorniku, dok se tri osumnjičenika otprije nalaze u zatvoru, a za jednim se intenzivno traga.

Uskok je sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda predložio određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora protiv 12 okrivljenika. Prema pisanju medija, Matić je prije više od deset godina bio optužen u poznatom slučaju nekretninskih prevara zajedno s Jagodom Blum. Nakon održanoga suđenja Blum je 2013. bila nepravomoćno osuđena na devet godina zatvora dok je Matić osuđen na četiri godine i 10 mjeseci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!