Uskok pokrenuo istragu protiv devetero prevaranata u trgovini drvetom

16:01 / 19.05.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Drvna industrija

Drvna industrija

Foto: Dnevnik / HRT

Uskok je pokrenulo istragu protiv dvojice bosanskohercegovačkih državljana, sina i oca M. O. (44) i R. O. (65) te sedmero hrvatskih državljana koje tereti za kružne prevare u trgovini drvetom kojima je državni proračun oštećen za najmanje 7,5 milijuna kuna.

Tužiteljstvo je, ne otkrivajući identitete, priopćilo da je istraga pokrenuta na temelju kaznenih prijava Pnuskoka i Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave te da je, uz sina i oca, istragom obuhvaćeno sedmero hrvatskih državljana u dobi od 27 do 82 godine.

Uskok je izvijestio da se devetero okrivljenika sumnjiči za zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaju poreza ili carine u zločinačkom udruženju, kao i pomaganja pri zloporabama i utaji u sastavu zločinačkog udruženja.

Ravnateljstvo policije je priopćilo da su sin i otac povezali u zajedničko djelovanje ostale osumnjičene koje su u zločinačko udruženje povezali od početka 2019. do sredine svibnja 2022. na području Zagreba, Slatine i Požege.

Policija je precizirala da su sin i otac kao direktori pet tvrtki povezali ostale osumnjičenike, koji su također bili odgovorne osobe raznih tvrtki, a sve radi stjecanja nepripadne materijalne koristi neosnovanim isplatama iz tvrtki koje su naknadno opravdavali lažnom poslovnom dokumentacijom i neosnovanim umanjenjem osnovice za obračun poreza.

Neslužbeno se doznaje da je riječ je o tvrtkama za trgovinu drvetom i drvenom građom.

Policija: Okoristili se za najmanje 23,9 milijuna kuna

Sin i otac su, ističe policija, prebacivali novac sa žiro-računa tvrtki na račune drugih poduzeća pod njihovom kontrolom ili kontrolom ostalih okrivljenika, a također su angažirali više osoba s kojima su dogovorili osnivanje tvrtki radi potpisivanja nevjerodostojne dokumentacije kojom bi se opravdale neosnovane novčane doznake koje bi zatim zadržavali za sebe.

Uz to, sin i otac se sumnjiče da su angažirali osobe za knjiženje lažne poslovne dokumentacije na temelju kojih su umanjivali obveze s osnove poreza na dobit i poreza na dodanu vrijednost.

Policija ističe da su se sin i otac na taj način okoristili za najmanje 17,4 milijuna kuna, a osumnjičeni 67-godišnjak za najmanje 6,5 milijuna kuna, dok su istovremeno oštetili državni proračun za najmanje 7,5 milijuna kuna.

Ravnateljstvo policije je izvijestilo da je u pretragama poslovnih prostora i domova osumnjičenika pronađena veća količina novca te poslovna dokumentacija i pečati. Policija nadodaje da će po dovršetku kriminalističkog istraživanja predati osmero osumnjičenika pritvorskom nadzorniku.

Uskok je priopćio da je sucu istrage predložio određivanje istražnog zatvora protiv petero okrivljenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!