Uskok pokrenuo istragu protiv sedmorice krijumčara migranata

23.07.2022.

17:51

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Uskok je pokrenuo istragu protiv šestorice hrvatskih državljana i jednog državljanina BiH koji se sumnjiče da su od ožujka do lipnja ove godine prokrijumčarili iz BiH u Sloveniju najmanje 251 ilegalnog migranata pri čemu su zaradili najmanje 287.000 kuna.

Tužiteljstvo je preciziralo da je istraga pokrenuta na temelju kaznene prijave PU istarske te kako su među osumnjičenim hrvatskim državljanima dvojica 38-godišnjaka, jedan 48-godišnjak, dvojica 41-godišnjaka i jedan 39-godišnjak te 43-godišnji državljanin BiH.

Uskok sumnja da je prvookrivljeni 38-godišnjak na području Rijeke dogovorio s nepoznatim osobama iz Srbije i Turske prihvat većeg broja stranih državljana koji su ilegalno iz BiH ušli u Hrvatsku, a potom i njihov transfer do slovenske granice u kojem su mu pomogli ranije povezani dvojica 41-godišnjaka.

Tužiteljstvo je izvijestilo da je prvookrivljeni 38-godišnjak nabavljao i plaćao održavanje i popravke vozila za prijevoz stranih državljana te nabavljao mobitele za komunikaciju. Uz to, organizirao je smještaj, čuvanje i daljnji transport ilegalnih migranata do neposredne državne granice sa Slovenijom od kuda su se, uz pomoć za sada nepoznatih osoba, kretali kroz šumu, a zatim su prevoženi u Sloveniju uz naknadu od najmanje 150 eura po osobi.

Uskok dodaje da je prvookrivljeni davao konkretne upute o broju osoba koje treba preuzeti, kao i o lokaciji i vremenu preuzimanja i iskrcavanja osoba te o cijeni, dok je za vodiče organizirao prijevoz i smještaj iz Rijeke u šumski predio neposredno uz slovensku granicu. Za prijevoz ilegalaca bila su zadužena dvojica 41-godišnjaka koji su ih osobnim vozilima prevozili dalje prema Sloveniji kako bi im omogućili da izbjegavajući graničnu kontrolu iz Hrvatske prijeđu u Sloveniju.

Na taj su način prvookrivljeni i dvojica 41-godišnjaka omogućili nedozvoljeno prebacivanje najmanje 214 ilegalnih migranata i tako zajedno stekli materijalnu korist od 240.750 kuna, ističe Uskok.

Sumnja se i da je drugookrivljeni 38-godišnjak s nepoznatom osobom iz Srbije dogovorio prihvat stranih državljana koji su iz BiH ušli ilegalno u Hrvatsku, ako i njihov transfer u Sloveniju, a u što je uključio 39-godišnjaka i jednu nepoznatu osobu zaduženu za brigu i smještaj vodiča.

Tužiteljstvo ističe da su drugookrivljeni 38-godišnjak i 39-godišnjak preuzimali migrante na području Ličko-senjske i Karlovačke županije, nakon čega su ih po cijeni od najmanje 500 eura po osobi dovozili na šire područje Rijeke i prema Sloveniji kako bi im omogućili izbjegavanje granične kontrole. Drugookrivljeni 38-godišnjak i 39-godišnjak su na taj način omogućili nedozvoljeno prebacivanje najmanje 18 ilegalnih migranata, čime su zaradili najmanje 39.375 kuna.

Također se sumnja da je 48-godišnjak u zajedničko djelovanje povezao 39-godišnjaka i jednu nepoznatu osobu zaduženu za brigu i smještaj vodiča. Uskok precizira da su 48-godišnjak i 39-godišnjak preuzimali ilegalne migrante na području Rijeke te su ih potom po cijeni od 150 eura po soobi prebacivali do blizine hrvatsko-slovenske granice.

Na taj način su, nadodaje Uskok, omogućili nedozvoljeno prebacivanje najmanje 19 ilegalnih migranata i tako stekli najmanje 7.312 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!