USKOK: Rješenje o provođenju istrage protiv troje okrivljenika

07.09.2022.

14:35

Autor: HRT

USKOK, ilustracija

USKOK, ilustracija

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a te rezultata imovinskih izvida Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave, donio rješenje o provođenju istrage protiv troje hrvatskih državljana (1959., 1962., 1973.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita.

Osnovano se sumnja da je, u razdoblju od svibnja 2013. pa do rujna 2014. godine, u Šibeniku i Zagrebu, prvookrivljenica kao sutkinja Općinskog suda u Šibeniku posredstvom III. okrivljenog primila mito od II. okrivljenog kako bi u odnosu na njega donijela oslobađajuću presudu.

Naime, I. okrivljena sutkinja je bila predsjednica raspravnog vijeća u kaznenom postupku koji se vodio pred Općinskim sudom u Šibeniku, u kojem je II. okrivljeni bio optuženik uz još jednog optuženika kojeg je zastupao III. okrivljeni  odvjetnik iz Šibenika. U tom postupku je II. okrivljeni posredstvom III. okrivljeni dogovorio s I. okrivljenicom  da će joj predati nagradu od 15.000 eura ako, bez obzira na stvarno stanje predmeta, donese oslobađajuću presudu. Pritom je dogovoreno da će joj iznos od 6.000 eura isplatiti prije donošenja prvostupanjske oslobađajuće presude, dok će joj daljnji iznos od 9.000 eura isplatiti nakon što takva presuda postane pravomoćna.

U svrhu realizacije navedenog III. okrivljeni je, sukladno dogovoru s II. okrivljeni, sačinio predugovor o kupoprodaji nekretnine na području Šibenika prema kojem majka I. okrivljene  prodaje nekretnine jednoj osobi za 59.100 eura, uz plaćanje kapare u iznosu od 6.000 eura koju u slučaju odustanka kupca od kupovine zadržava prodavatelj. Na traženje I. okrivljenica njena majka je potpisala taj predugovor, a na traženje II. okrivljenice potpisala ga je i osoba navedena kao kupac.

Potom je II. okrivljeni na račun majke I. okrivljenice uplatio iznos od 45.000 kuna uz naznaku da se radi o plaćanju po navedenom predugovoru i da je uplatitelj osoba navedena kao kupac, a koja uplata je za jedini cilj imala isplatu dogovorenog iznosa nagrade od 6.000 eura I. okrivljenici za donošenje oslobađajuće presude u kaznenom predmetu u kojem je II. okrivljeni  jedan od optuženika. Zatim je I. okrivljenica, sukladno dogovoru, u navedenom predmetu 25. studenoga 2013. donijela presudu kojom se optuženici oslobađaju od optužbe. Prvostupanjska presuda postala je pravomoćna 18. rujna 2014., nakon čega je II. okrivljeni na neutvrđeni način isplatio I. okrivljenici preostali dogovoreni iznos od 9.000 eura.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!