13:38 / 22.09.2018.

Autor: HRT

USKOK uhvatio muškarca koji je lažirao "Mamićeve SMS poruke"

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U lipnju ove godine Zdravko Mamić je održao konferenciju za novinare na kojoj je pokazao sms-ove koji navodno duboko kompromitiraju bivšeg glavnog državnog odvjetnika.
USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1982.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela sprječavanja dokazivanja počinjenog u vezi s počinjenjem kaznenih djela iz nadležnosti USKOK-a. (22. 9. 2018.), objavio je DORH.

U lipnju ove godine Zdravko Mamić je održao konferenciju za novinare na kojoj je pokazao SMS-ove koji navodno duboko kompromitiraju bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana. Nakon toga Mamić je pobjegao u BiH.

Mamić: Cvitan i USKOK vrše pritisak na sud kako bi donio osuđujuću presudu

Mamić otišao u Međugorje, neće biti na izricanju presude u Osijeku

DORH "osnovano sumnja da je okrivljenik, u razdoblju od veljače do 20. rujna 2018., na području Belišća i Zagreba, s namjerom da se za više osoba u kaznenim i drugim postupcima koji se vode protiv njih ishode povoljne sudske odluke, izrađivao lažnu SMS korespondenciju i drugu dokumentaciju kako bi ih te osobe iskoristile u navedenim postupcima. Tako je, s ciljem da se lažno načinjena korespondencija koristi u kaznenom postupku koji se protiv Z. M. i trojice drugih okrivljenika zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti vodi pred Županijskim sudom u Osijeku, prije objave prvostupanjske presude u tom predmetu, izradio lažnu prepisku između bivšeg Glavnog državnog odvjetnika i jednog neimenovanog suca koji je u tom predmetu bio član sudskog vijeća, a prema kojoj bi bivši glavni državni odvjetnik vršio pritisak da se bez ikakvih dokaza protiv jednog okrivljenika donese osuđujuća presuda. Lažnu prepisku je zatim dostavio Z. M. koji ju je javno objavio na konferenciji za medije održanoj 4. lipnja 2018. godine. Nadalje, branitelj Z. M. je tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, koji prijedlog je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima. Osim navedenog, okrivljenik je prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnom sudu RH, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda RH koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika kako bi je predao Z. M. s namjerom da je iskoristi u skorašnjem žalbenom postupku u čemu je spriječen dojavom da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje", navodi se u priopćenju.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!