15:03 / 07.08.2021.

Autor: J.L./HRT

Idući tjedan kreće cijepljenje i u ljekarnama

Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore

Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL/HRT

Uskoro će početi cijepljenje i po ljekarnama - prvo u njih desetak koje su uspjele osigurati liječnike za taj posao. Već do kraja idućeg tjedna s cjepljenjem kreću ljekarne u Požegi, Bjelovaru i Šibeniku. Provodit će ga mobilni lječnički timovi, moguć je i angažman umirovljenih liječnika. Naime, po važećem zakonu ljekarnici ne smiju cijepiti građane pa se moraju formirati mobilni timovi.

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo rekla je da će ljekarne organizirati termine u kojima će liječnici boraviti u njima, a pacijenti će na društvenim mrežama ili na oglasnim prostorima ljekarni vidjeti u kojima će se terminima cijepljenje provoditi i kojim cjepivima.

- U završnim smo fazama pripreme za cijepljenje u ljekarnama. Ljekarne su se već prijavile, za početak ćemo ih imati 10-ak, a kada se ljudi vrate s godišnjih odmora očekujemo da će interes ljekarni biti puno veći. U početku će cijepiti liječnici, a edukacija za ljekarnike će biti na jesen. Promjenom zakona do kraja godine nadamo se da će i ljekarnici moći cijepiti do kraja godine, što je velika promjena u dostupnosti cijepljenja, rekla je.

Soldo ističe da su druge zemlje koje su ljekarnike uključile u proces cijepljenja imale veliki porast procijepljenosti.

- U Hrvatskoj je puno malih mjesta u kojima je ljekarna jedina zdravstvena ustanova i ako će ljekarnici u njima cijepiti, velika je vjerojatnost da će procijepljenost rasti, smatra.

Nada se da će početkom školske godine i povratkom s godišnjih odmora proces cijepljenja u ljekarnama značajno povećati broj cijepljenih u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!