18:53 / 04.07.2019.

Autor: Andrej Rašljanin/V.K./HRT

Uskoro digitalno polaganje stručnog ispita

-

-

Foto: - / -

Ministarstvo uprave Lovre Kuščevića - predstavlja projekt decentralizacije i digitalizacije polaganja državnog stručnog ispita.
Unatoč brojnim političkim i medijskim pritiscima i zahtjevima za ostavkom - Ministarstvo uprave Lovre Kuščevića - predstavlja projekt decentralizacije i digitalizacije polaganja državnog stručnog ispita. Njega moraju položiti svi državni službenici. Do sada su to mogli jedino u Zagrebu.

Mirela Jukić iz Splita jedna je od oko 6 tisuća ljudi koji godišnje polože državni ispit u Zagrebu.

- S time da sam sama morala organizirati put, ići dan ranije, organizirati smještaj, a sam postupak polaganja trajao je 7 sati, rekla je Mirela Jukić, voditeljica Odjela za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima.

Tome je sada kraj. Uspostavlja se novi sustav polaganja državnih ispita.

- Na način da će se ubuduće državni ispiti polagati izvan sjedišta Ministarstva uprave. Dakle, obavljat će se na regionalnoj razini ovdje u središtu u Splitu u elektroničkom obliku, naglašava Nediljka Vuko, predstavnica Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

200 računala se priprema i u Rijeci i Osijeku. Nema više dugih putovanja, a ispit se polaže klikom miša na točne odgovore.

- To za mene znači da se uvodi sustav kvalitete u postupak polaganja ispita zbog toga što će se digitalizacijom ispitivanje provoditi pod jednakim uvjetima za sve kandidate. Dakle, više neće ispitivanje ovisiti o subjektivnoj ocjeni ispitivača, istaknula je Marija Kordić, voditeljica Službe za stručno usavršavanje i osposobljavanje.

Ministar će uskoro i predstaviti projekt, i to u jeku priprema za moguće sučeljavanje s oporbom, ali i nekim partnerima u Saboru koji žele njegovu ostavku i prije početka projekta. 

- Naravno da niti malo nisam zabrinut, govori ministar.

Pa najavljuje uštede.

- Očekujemo uštede otprilike milijun i pol do dva kuna. Međutim, veće su uštede za sva tijela koja polažu ovdje stručne ispite. Dakle za razna ministarstva, za naše općine, gradove i županije. Naime, njima će se smanjiti troškovi za putovanja, za dnevnice, za smještaj, naglašava Lovro Kušćević, ministar uprave.

Projekt je potpuno financiran sredstvima iz državnog proračuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!