Uskoro nove usluge u sustavu e-Građani

27.06.2020.

17:47

Autor: Jelena Bokun/T.D./Regionalni Dnevnik/HRT

default error photo
Sustav e-Građani ima milijun korisnika. Njegove prednosti posebno su došle do izražaja tijekom epidemije, a broj usluga koje su tako dostupne sve je veći.
Sustav e-Građani ima milijun korisnika. Njegove prednosti posebno su došle do izražaja tijekom epidemije, a broj usluga koje su tako dostupne sve je veći.

Umjesto čekanja na šalteru, do željene usluge sa samo nekoliko klikova. Štedi se stvarno vrijeme, dobro, nešto se mora doći i tu obaviti, ali u pravilu ušteda vremena.

Na daljinu su se mnoge stvari obavljale upravo u vrijeme pandemije koronavirusa, što je utjecalo na rast broja korisnika, kojih je sada milijun. Kažu u FINA-i, dogodio se digitalni tsunami.

- U travnju bilježimo znatan skok korištenja sustava. Iz razloga što su oni koji nisu bili skloni digitalnom, u tom trenutku postali skloni jer su htjeli nešto raditi iz sigurnosti svoga doma, govori Jagoda Salopek, pomoćnica direktora Sektora komercijalnih i digitalnih rješenja.

Među najpopularnijim uslugama upravo se u tom razdoblju pokazala e-propusnica. Ali, tu su i brojne druge.

Podnošenje zahtjeva za izdavanjem vozačke dozvole ili putovnice, uvid u laboratorijske nalaze ili pak obavijest o isteku dopunskog osiguranja. Dio je to od 72 usluge koje pruža sustav e-Građani. A uskoro stižu i nove.

- Od najzanimljivijih usluga koje ćemo ubrzo uključiti u sustav e-Građani, to su svakako e-prijava vjenčanja, e-upisi. Zatim ove usluge koje se odnose na poslovne korisnike, to je e-poslovanje, objašnjava Ivan Malenica, ministar uprave.

A sve s ciljem uštede vremena i što lakšeg dolaska do potrebnog lista papira.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!