17:12 / 06.09.2019.

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/V.K./HRT

Uskoro počinje izgradnja bolnice na Sušaku

-

-

Foto: - / -

Dvije godine je prošlo od kada su počeli iskopi za novu bolnicu na lokalitetu Sušak. Za nekoliko dana započet će izgradnja nove bolnice "Za majku i dijete".
Dvije godine je prošlo od kada su počeli iskopi za novu bolnicu na lokalitetu Sušak. Za nekoliko dana započet će izgradnja nove bolnice "Za majku i dijete".

Gotovo pola stoljeća postoji ideja o objedinjavanju KBC-a Rijeka na jednom lokalitetu.

Od nekadašnjih 5, on sada radi na četiri lokacije, a za 30 mjeseci Dječja bolnica Kantrida i Ginekologija trebale bi se preseliti u novu zgradu na Sušaku. Prema KBC-u Rijeka orijentirano je 600.000 stanovnika iz triju županija.

Dječji kirurg Hari Nikolić gotovo tri desetljeća radi u u riječkom KBC-u na lokalitetu Kantrida. Posljednjih 15- ak godina predstojnik je Klinike za dječju kirurgiju pa skori početak gradnje shvaća kao konačan kraj nemogućih uvjeta rada na Kantridi.

- Lokalitet se kao bolnica u potpunosti iscrpio, ne daje mogućnosti vrhunskog liječenja to će se dogoditi jedino kada se potpuno ispatimo, rekao je Hari Nikolić, predstojnik Klinike za dječju kirurgiju.

- Mi težimo za bolnicom na jednom mjestu, za bolnicom u kojoj će biti integrirano kompletno znanje medicinsko i paramedicinsko, gdje ćemo davati savršeno dobre uvjete, naglasio je.

KBC Rijeka od svojeg je osnutka prije 35 godina među najboljim bolničkim centrima u zemlji. Danas ima 17 klinika, desetak zavoda, bolničku ljekarnu. Ukupni kapacitet je 2010 postelja, a zaposlenih je trenutačno 3142-oje.

- Ova Vlada donijela je odluku koja je za nas povijesna, nakon iskopa jame prije 2 godine i otvaranja novog hitnog trakta, ovdje kreće izgradnja bolnice za "Majku i dijete", pokazuje prof.dr. Davor Štimac, ravnatelj KBC-a Rijeka.

Nekoliko desetljeća živi ideja o objedinjavanju bolničkog zdravstva cijeloga riječkog prstena. Sad mještani triju županija: Istarske, Ličko-senjske i Primorsko-goranske konačno očekuju novu pedijatriju i ginekologiju.

- Vrijednost projekta je 800 milijuna kuna. Jedan dio će biti financiran iz proračuna RH. Sada nas očekuje početak gradnje i početak financiranja, rekao je Marko Slemenšek, financijski direktor KBC-a Rijeka.

Financijski plan je vratiti kredit do 2037. godine, a plan građevinaraca krenuti s vidljivim radovima za desetak dana.

- Sigurno da je ovo najveći projekt javnog sektora u RH. Projekt se sastoji od 3 građevine, istaknuo je Saša Marenjak, voditelj projekta.

Unatoč teškoj situaciji u hrvatskom zdravstvu, ova sličica kao da daje nadu barem djelu riječkoga medicinskog osoblja, a nedavno raspisan natječaj za 35 specijalizanta na koji se javilo 165 kandidata potvrđuje kako u KBC-u Rijeka u skorije vrijeme neće biti nedostatka djelatnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!