I dalje niže trošarine na osnovni benzin i dizel, a snižena i na loživo ulje

24.11.2022.

08:43

Autor: T.D./HRT

Održana redovna sjednica Vlade RH

Održana redovna sjednica Vlade RH

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Vlada je u četvrtak Hrvatskom saboru uputila prijedlog o sudjelovanju Hrvatske vojske u europskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika (EUMAM), pri čemu je premijer Andrej Plenković naveo tri načina na koja će HV pomagati Ukrajini. 

Andrej Plenković na početku sjednice Vlade zahvalio je ministru Tomi Medvedu i svima koji su sudjelovali u organizaciji Dana sjećanja. 

- Sve je prošlo dobro, dostojanstveno, uz sjećanje na žrtve i one koji su za hrvatsku slobodu dali najviše, rekao je premijer Plenković u uvodu.

Komentirao je cijene goriva te rekao da će se danas smanjiti trošarine na loživo ulje.


- Vlada nastavlja politiku koja vodi računa o tome da naftni derivati i energenti budu prihvatljivih cijena za naše građane i gospodarstvo, rekao je.

Cilj dublje integracije područja EU-a i schengenskog područja

Osvrnuo se na jučerašnji dolazak austrijskog kancelara u Hrvatsku te kazao da su razgovori prošli odlično i da je Austrija preko kancelara te u razgovorima vrlo jasno podržala članstvo Hrvatske u schengenskom prostoru, čime je postignut još jedan korak prije sastanka ministara unutarnjih poslova na kojem se očekuje da 8. prosinca bude donesena konačna odluka o članstvu Hrvatske u schengenskom prostoru od 1. siječnja.

- Time se ostvaruje naš cilj dublje integracije područja EU-a i schengenskog područja, dodao je.

Proračun

Izdvojio je jučerašnje predstavljanje proračuna u Saboru u kojem su tri temeljne karakteristike.

- Proračun koji nastavlja biti instrument potpore građanima i gospodarstvu u krizi, to je sidro kojim čuvamo rast gospodarstva i razvoj Hrvatske u općem smislu te proračun koji će redistribucijom proračunskih sredstava zadržati društvenu koheziju. U utorak ćemo u dogovoru s Hrvatskim saborom imati glasanje o proračunu za iduću godinu, rekao je.

"Ovo je i prilika da se pokaže tko je tko"

Naglasio je da će se danas Saboru uputiti prijedlog Vlade o sudjelovanju u europskoj vojnoj misiji pomoći Ukrajini, i to tako da HV participira na tri načina. 

- Da naši časnici budu u zapovjednim strukturama ove misije, da časnici vojske budu dio vojski unutar EU-a koje će biti spremne obučavati ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Njemačkoj, te mogućnost da se i ukrajinski vojnici obučavaju u Hrvatskoj. Očekujemo raspravu i pozitivnu odluku u Saboru. Ovo je i prilika da se pokaže tko je tko, tko što zastupa i gdje stoji kada je riječ o međunarodnim odnosima i pitanju potpore Ukrajini. Očekujem vrlo zanimljivu političku raspravu u Saboru, naglasio je premijer Plenković. 

Premijer će danas s Nehammerom i bavarskim premijerom Markusom Söderom posjetiti LNG terminal na Krku.

- Razgovarat ćemo o mogućnostima energetske suradnje vodeći računa o hrvatskoj kritičnoj infrastrukturi koja je već vrlo dobra, a u koju ćemo još uložiti kako bismo Hrvatsku pretvorili u relevantno energetsko čvorište, rekao je Plenković.
I dalje niže trošarine na osnovni benzin i dizel, a snižena i na loživo ulje

Niže trošarine na najprodavanije naftne derivate - bezolovni benzin i dizel, primjenjivat će se do kraja ove godine, a od početka prosinca bit će snižena i trošarina na loživo ulje, i to za 26 lipa po litri, odlučila je u četvrtak Vlada, koja je donijela izmjenu Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju.

Ministar financija Marko Primorac podsjetio je da je Vlada RH od 7. ožujka 2022. osam puta mijenjala uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju s ograničenim razdobljem trajanja te da se snižene visine trošarine, propisane trenutačnom uredbom, prestaju primjenjivati 30. studenoga ove godine.

S druge strane, s obzirom na to da i dalje egzistiraju okolnosti koje utječu na povećanje cijene energenata, Vlada predlaže zadržavanje snižene visine trošarine za najprodavanije energente - bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo, do 31. prosinca 2022., rekao je ministar.

Te su trošarine, podsjetio je, snižene za 800 kuna na tisuću litara za bezolovni motorni benzin i za 400 kuna za tisuću litara za dizelsko gorivo.

Međutim u odnosu na prethodne uredbe, danas donesenom uredbom snižava se i trošarina na loživo ulje, i to s trenutačne 423 kune na tisuću litara na 157 kuna na tisuću litara, što predstavlja sniženje od 26 lipa po litri loživog ulja.

Time su visine trošarina na bezolovni motorni benzin, dizelsko gorivo i loživo ulje i nadalje usklađene s minimalnim visinama trošarina propisanim relevantnim europskim direktivama, rekao je Primorac.

Visine trošarine utvrđene danas prihvaćenom uredbom primjenjivat će se od 30. studenoga do kraja godine.

Tako će trošarina na bezolovni motorni benzin i u prosincu iznositi 3.060 kuna, a na dizel 2.660 kuna na tisuću litara, dok će na loživo ulje iznositi 157 kuna na tisuću litara.

Vlada zbog primjene te uredbe i sniženih trošarina očekuje smanjenje prihoda državnog proračuna od trošarine na energente u iznosu od 104,2 milijuna kuna.

Izmjene nekoliko zakona radi novog modela izračuna plaća

Kako bi se do kraja godine mogle provesti potrebne analize koeficijenata i plaća te izraditi novi model plaća državnih dužnosnika i službenika, Vlada je sa sjednice u četvrtak u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene nekoliko zakonskih prijedloga.

Saboru su upućene izmjene Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika te Zakona o provedbi opće uredbe o zaštiti podataka.

Izmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika propisuje se jedinstvena osnovica za izračun plaća državnih dužnosnika u visini osnovice za izračun plaća državnih službenika, a to će osigurati, naglasio je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Josip Salapić, kvalitetnu analizu svih koeficijenata, mogućnost usporedbe podataka i objektivnu valorizaciju sustava plaća.

Predlaže se i propisivanje statusa državnog dužnosnika za zastupnika Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava, da glavni ravnatelj policije nema status državnog dužnosnika jer je njegov status reguliran posebnim propisima, a propisuje se i novi koeficijent za izračun plaće glavnog državnog revizora.

Zbog jedinstvene osnovice za izračun plaća zaposlenih u državnoj i javnoj službi, izmjenama Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisuju se novi, manji, koeficijenti za utvrđivanje najvišeg iznosa plaća lokalnih dužnosnika, a uređuje se i pravo na naknadu za rad lokalnih dužnosnika i njihovih zamjenika koji dužnost obnašaju bez zasnivanja radnog odnosa, odnosno volonterski.

Izmjenama Zakona o provedbi opće uredbe o zaštiti podataka smanjuje se koeficijent za izračun plaće ravnatelja i zamjenika ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka te će se, naveo je Salapić, množenjem službeničke osnovice i novog koeficijenta postići najbliži bruto iznos njihove sadašnje plaće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!