19:40 / 11.04.2022.

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Uskrsne blagdane dočekujemo sa znatnim porastom cijena hrane

Trgovina

Trgovina

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Uskrsne blagdane ove godine dočekujemo sa znatnim porastom cijena hrane. Od početka godine neke su namirnice, kao što je ulje, brašno, mlijeko, meso, poskupjele i do 50 posto, a trgovci već najavljuju i nova poskupljenja kruha, deterdženata, toaletnog papira, vina. Unatoč nižem PDV-u na osnovne artikle, potrošačka je košarica u manje od godinu dana skuplja za čak 30-tak posto.


Police trgovina pretrpane su hranom, tržnice mame šarolikom ponudom, a mesnice i ribarnice obiljem uskrsnih delicija. Svega ima u izobilju, no cijene divljaju, pa kupci negoduju.

- Cijene su strašne, sve je otišlo po par kuna gore, a jesti se mora.

- Sve su cijene astronomske i to odjedanput, počevši od kruha, mljeko...

- Katastrofa, ali život ide dalje, kupimo što možemo.

Nagli porast cijena hrane za više od 30 posto koji je nastupio poslije Nove godine prijeti ionako već osiromašenim građanima, a najavljuju se i nova poskupljenja.

- Tržnica je najmanje povisila svoje cijene za sada, ali mislim da će biti najesen, kad bude sjetva, nove žitarice, onda će ići sve gore definitivno.

U lancu opskrbe žale se svi - od proizvođača preko dobavljača do trgovaca.

- U hrvatskoj trgovini je golema konkurencija i svi kalkuliramo s minimalnom zaradom. Odričemo se dijela marže samo da privučemo potrošače jer je kupovna moć stvarno manja nego lani, unatoč blagom rastu plaća, kaže Martin Evačić, predsjednik HUP-Udruge trgovine.

Unatoč nižem PDV-u na hranu od ovog mjeseca, cijene se nisu snizile jer proizvođače muče golemi ulazni troškovi.

- Porast cijena energenata, sirovine, ambalaže, prijevoza, naravno da utječe na naše troškove proizvodnje. Nećemo moći apsorbirati kroz naše unutarnje rezerve i naše proizvode. U najvećoj mjeri prodaju trgovci na malo, što znači da nemamo završnu kontrolu nad našim maloprodajnim cijenama, kaže Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.

Zbog neviđene inflacije građanima, čini se, jedino preostaje stegnuti remen i odricati se - upozoravaju Sindikati.

- Strateška područja našeg troška su hrana na jednoj strani i stanovanje, uključujući energiju, na drugoj strani i tu jako visoko rastu cijene, to je najveći udar na naš standard, kaže Krešimir Sever, predsjednik NHS-a.

Skupoći hrane barem zasad ne vidimo kraja, a kako bismo i vidjeli kada cijene sirovina, gnojiva, stočne hrane, plavog dizela lete u nebo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!