10:56 / 21.04.2019.

Autor: HRT

Uskrsne mise diljem Hrvatske

Foto: Blagoslov uskršnjih pogača u katedrali sv. Jakova u Šibeniku (Duško Jaramaz/PIXSELL)

Foto: Blagoslov uskršnjih pogača u katedrali sv. Jakova u Šibeniku (Duško Jaramaz/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U košari u kontinentalnom dijelu Lijepe Naše uglavnom je bijeli kruh, u Dalmaciji sirnica, a u Primorju pinca.
Diljem Hrvatske služile su se uskrsne mise. Održan je blagoslov jela. U košari u kontinentalnom dijelu Lijepe Naše uglavnom je bijeli kruh, u Dalmaciji sirnica, a u Primorju pinca. Svečano uskrsno euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodio je zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.

- Papa pozvao na mir i od lidera zatražio da zaustave ratove

Zagrebačka katedrala već je jutros bila puna vjernika.Prepuna je bila i konkatedrala u Osijeku, gdje je također održan blagoslov jela. Mnogim Slavoncima blagdani su posljednjih godina postali posebno važni jer je to vrijeme kada iz inozemstva dolaze njihovi najmiliji.I u katedrali Bjelovarsko-križevačke biskupije svete Terezije Avilske u Bjelovaru mnogi vjernici stigli su s košarom punom hrane, od jaja i šunke do luka i kruha.Zadarski nadbiskup i predsjednik HBK mons. Želimir Puljić poručio je na koncelebriranom misnom slavlju u katedrali sv. Stošije u Zadru da "Uskrs nije samo blagdan, nego blagdan nad blagdanima". "To je događaj o kojemu Crkva već dva milenija propovijeda, te radosno s vjerom ispovijeda - Znamo da si doistine, uskrsnuo, Božji Sine", kazao je u propovijedi mons. Puljić. Uskrs je čestitao i na talijanskom, njemačkom, francuskom te engleskom jeziku.

Riječki nadbiskup Ivan Devčić u propovijedi u katedrali sv. Vida u Rijeci, poručio je vjernicima kako bi se u svojim molitvama trebali obraćati Bogu s vjerom u Njegovu konačnu odluku i da molitve tada neće ostati neuslišane. "U Boga treba imati povjerenje i kad nam daje ono za što ne molimo", istaknuo je Devčić. Kao primjer naveo je Isusovo prepuštanje Božjoj odluci i u najtežim trenucima pred svoju smrt, iako uz molbu da izbjegne tu sudbinu".

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predvodio je u đakovačkoj katedrali središnje misno slavlje na svetkovinu Uskrsa te naglasio da odgovor na mržnju nije mržnja, a da je Uskrsnuće Kristovo poziv na novi život i put preobrazbe. U svojoj uskrsnoj poruci nadbiskup Hranić poručio je da suvremeni čovjek kao da je još uvijek ostao zarobljen u tami Velikog petka. Naglasio je da Uskrsli Gospodin od nas zahtijeva preobrazbu društva u pravu zajednicu braće i sestara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!