07:02 / 02.04.2018.

Autor: D.M./HRT

Uskrsni ponedjeljak, mnoštvo vjernika u Emausu u NP Krka

-

-

Foto: - / -

Katolici se prisjećaju puta uskrsnulog Isusa u Emaus i njegova prvog susreta s učenicima. Na Uskrsni ponedjeljak mise se slave u mnogobrojnim svetištima, gdje se povezuju hodočašće i odmor.
Uskrsni ponedjeljak dan je kršćanske svetkovine. Slavi se dan nakon Uskrsa. U Hrvatskoj i mnogim državama svijeta službeni je blagdan. Na Uskrsni ponedjeljak mise se slave u mnogobrojnim svetištima, gdje se povezuju hodočašće i odmor. I ove su godine brojni vjernici sudjelovali u Emausu u nacionalnom parku Krka.Katolici se prisjećaju puta uskrsnulog Isusa u Emaus i njegova prvog susreta s učenicima. Naime, nakon uskrsnuća učenici su Isusa sreli na putu iz Jeruzalema u obližnji Emaus, gdje su ga prepoznali u lomljenju kruha. Zbog toga se na taj dan mise slave u brojnim svetištima gdje se povezuju hodočašće i odmor. Vjernici tradicionalno i danas posjećuju rodbinu i prijatelje, a postoji i običaj hodočašćenja u marijanska svetišta.

Tjedan od Uskrsa do iduće nedjelje naziva se i bijeli tjedan, prema odjeći koju su u počecima Crkve nosili novokrštenici. Uskrsno vrijeme nastavlja se i traje još 50 dana, do blagdana Duhova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

prije

32 min

Spremni za let

Spremni za let