11:13 / 22.04.2019.

Autor: HRT

Uskrsni ponedjeljak u Hrvatskoj

Misu u prirodi na Uskrsni ponedjeljak predvodio je mons. Marinko Mlakić (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Misu u prirodi na Uskrsni ponedjeljak predvodio je mons. Marinko Mlakić (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Vjernici i danas posjećuju crkve, marijanska svetišta, ali i rodbinu i prijatelje.
Uskrsni je ponedjeljak - dan kada se kršćani spominju puta uskrsnulog Isusa u grad Emaus i njegova prvog susreta s učenicima, koji su ga prepoznali po lomljenju kruha. Vjernici i danas posjećuju crkve, marijanska svetišta, ali i rodbinu i prijatelje.

Ovaj dan posebno obilježavaju vjernici Šibenske biskupije. Jedinstvena misa na otvorenome održava se u Nacionalnom parku Krka, iznad Skradinskog buka. Ondje je bila i HRT-ova novinarka Sanja Jurišić:

Općina Oklaj domaćin je Festivala žudija - smotre čuvara Kristova groba iz cijele Hrvatske. U Oklaju je Hrvoje Gunjača:

Murterini su poslužili uskrsni doručak na drukčiji način. Umjesto uobičajenih blagdanskih jela - ponudili su autentičan okus toga kraja - jela od kornatske janjetine, samoniklog bilja, ribe, hobotnice. Dio je to tradicijskog jelovnika ribara i težaka od Murtera do Kornata. A gostima je poslužen u ekološkom posuđu od palmina lišća, drva i kartona.

Već treću godinu Turistička zajednica grada Sinja gostima nudi "Doručak na otvorenom za Uskrsni ponedjeljak". Cilj je predstaviti gastronomsku ponudu cetinskog kraja. Uistinu bogat blagdanski stol sastavljen je od tradicionalnih jela poput sirnice, kuhane šunke, pršuta, jaja, pisanica. Uz bogat kulturno-umjetnički program Sinjani su uživali u tradicionalnim jelima i običajima.

Uskrs u Istri ne može se zamisliti bez špalete. Pravi gurmani sigurno znaju o čemu je riječ. A za one koji ne znaju, to je prednja svinjska noga. Razlikuje se od pršuta po načinu pripreme.  U Vodnjanu je tako osmi put održana manifestacija "Vodnjanska špaleta" koja je okupila rekordan broj posjetitelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!