16:55 / 16.05.2019.

Autor: A.A./HRT

Uspjeh hrvatskih liječnika: suradnja Dječje bolnice Srebrnjak i velike kineske bolnice

Ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak dr. sc. Boro Nogalo, arhivska fotografija (foto: Jurica Galoic/PIXSELL)

Ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak dr. sc. Boro Nogalo, arhivska fotografija (foto: Jurica Galoic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Mala dječja bolnica Srebrnjak postala je bolnica partner velikoj kineskoj bolnici koja ubrzano raste i tehnološki i znanjem i istraživanjima.
Prije dva dana delegacija Dječje bolnice Srebrnjak iz Zagreba vratila se iz Kine s potpisanim memurandumom. Jedna smo od tri zemlje koje su 11.05.2019. potpisale ovaj dogovor što na Srebrnjaku drže velikim uspjehom. Ponosni su na to što su ih i u dalekoj Kini prepoznali kao stručnjake s kojima vrijedi izmjenjivati iskustva.

Potpisani ugovor između naše i kineske bolnice predviđa suradnju s prvom kineskom pametnom bolnicom za majke i djecu, smještenom u Guangzhou. Bolnica je to koja se, prema riječima ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, dr. sc. Bore Nogala, oslanja na umjetnu inteligenciju u ophodnji s pacijentima, baš kao i Srebrnjak, koji je digitaliziran tako da su informatički i elektronički povezane sve bolničke djelatnosti, što pridonosi brojnim uštedama.

Kinezima je zanimljivo kako je zagrebački Srebrnjak povezao bazičnu i kliničku medicinu, kao što ih intrigira i plan Srebrnjaka da u potpunosti postane "pametna zelena bolnica". Koncept je to koji su im predstavili lani, kada je kineska delegacija posjetila Srebrnjak - otkriva nam  Nogalo.

Srebrnjak je prva bolnica iz Hrvatske koja je potpisala takav jedan memorandum. Uz nju potpisale su ga u svibnju ove godine još samo dvije bolnice - jedna iz Poljske, druga iz Brazila.


Prostorije odjela jednodnevne dječje kirurgije u Dječjoj bolnici Srebrnjak (foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Memorandum podrazumijeva suradnju i razmjenu iskustava te međusobnu implementaciju ideja vezano za struku, profesiju, istraživanje, menadžment, organizaciju sustava i naravno - edukaciju. Tim povodom liječnici iz bolnice Srebrnjak posjećivali bi Kinu, točnije njihovu UI bolnicu koju je posjetila naša delegacija iz Srebrnjaka i s kojom je postignut dogovor. Dojmovi ravnatelja dr. sc. Bore Nogala još se sliježu- iz Kine se vratio tek prije nekoliko dana. Bolnica s kojom je relativno malena Dječja bolnica Srebrnjak potpisala memorandum ogromna je, kaže nam. Kroz nju godišnje prođe 4 milijuna i 700 tisuća pacijenata.

- Dakle, imaju više pacijenata nego što Hrvatska ima stanovnika! Nemaju puno kreveta, 1700, no planiraju s izgradnjom nova četiri paviljona imati 4000 kreveta. Bazirali su se na polikliničku dnevnu bolnicu, dnevnu kirurgiju, ali u pedijatrijskom smislu oni su najveća bolnica u Kini – objašnjava dr. sc. Nogalo.

U kineskoj se bolnici obavlja veliki broj zahvata raznih kategorija - invazivnih, kliničkih, operativnih... Umjetna inteligencija tu uskače jer pacijentima pomaže s preporukama i dogovaranjem pregleda, okrenuti su dijelom i tele liječenju, odnosno mogućnosti da pacijenti liječnika dobiju preko pametnih telefona i pošalju fotografiju nalaza, osipa i zatraže i dobiju savjet. Organizacija je odlična, rekli su nam na Srebrnjaku. Naposlijetku, riječ je o velikoj zemlji u kojoj organizacije mora biti. Što se samoga znanje o medicini tiče, s ponosom je konstatirao ravnatelj Dječje bolnice dr. sc. Nogalo, ne zaostajemo za Kinezima. Upravo tu vidi se prostor suradnje- izmjena znanja, ne samo o medicini već i o organizaciji.

Dr. Nogalo nam izgled bolnice opisuje kao nešto što se može vidjeti u filmovima znanstvene fantastike. Nešto što su u Kini do prije 30, 40 godina bile barake u polju, sada su - kaže - moderni paviljoni s pokretnim stepenicama, cijela bolnica je pod nadzorom kamera. Imaju dobro razvijen softver, telemedicinu i maksimalno kvalitetnu trijažu.

- To je bolnica s ekranima, aparatima na kojima se pacijenti prijavljuju, računalo ih samo na neki način vodi kroz trijažu i određivanje diferencijalne dijagnoze, odnosno kaže im što bi im moglo biti. Naravno, sestre tu također imaju veliku ulogu u smislu da upućuju pacijente ondje gdje trebaju ići - pulmologu, kardiologu ili nekom trećem. Imaju puno posla, a ovo im ga pojednostavljuje i olakšava tako što se smanjuje broj ljudi i postupaka - pojašnjava.


Dr.sc. Boro Nogalo (foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Most je, kaže Nogalo, ovim memorandumom izgrađen, a komunikacija će biti dvosmjerna. Učit će hrvatski liječnici od Kineza o organizaciji i digitalizaciji, a što će, osim medicinskih znanja, učiti Kinezi od Hrvata? Što ih možda više zanima od nečeg drugog? Kinu, poznato je, muči veliko aerozagađenje. A Srebrnjak je, između ostaloga, specijaliziran za probleme s dišnim putevima.

- To je nešto što njih posebno zanima, posebno cijene preventivu, i to sekundarnu. Trenutno rade na velikoj studiji vezano za povećanje broja kroničnih nezaraznih bolesti. Imaju dosta astmatičara, KOPB-a, alergičara itd. Zanima ih suradnja u smislu rehabilitacije na moru i planini. Zašto su baš nas izabrali, ne znam. Ali prepoznali su nas. Ono što je mene fasciniralo - oni više znaju o Srebrnjaku i razvoju Srebrnjaka nego što se to možda kod nas zna. Upoznati su sa svim detaljima, u kojem smjeru idemo, što sve radimo na stručnom i znanstvenom nivou, vide u nama mogućnost profitiranja u znanstveno-istraživačkom smislu - objašnjava Nogalo.

Kina puno ulaže u istraživanje i znanost. Njihova svaka bolnica 6 posto svog budžeta mora izdvojiti za znanost, otkriva Nogalo, a dodaje i da mu se sviđa njihov sustav nagrađivanja specijalizanata i liječnika, kakav bi se mogao primijeniti i u Hrvatskoj.

Kako se onda ravnatelj jedne hrvatske bolnice koja se bori s hrvatskim sustavom i nedostatkom sredstava osjeća kada vidi jednu takvu bolnicu, pitamo ga.

- Pa sve je tako uređeno da se osjećaš na neki način inferiorno, u infrastrukturnom smislu. Ali osjećam se i ponosno što je jedna takva bolnica, koja ima te standarde i kvalitete, odabrala baš nas za memorandum o suradnji. Vidjeli smo da uz svu tu tehničku naprednost oni u nekim područjima trebaju pomoć, a to su istraživanje, edukacija, transfer tehnologije, znanje naših liječnika - kaže Nogalo, koji tvrdi da u području respiratornih bolesti po pristupu, znanju i istraživanju nimalo ne zaostaju za Kinezima. Osim, dakako, u tehnologiji.

Srebrnjak je u sklopu Belt and Road inicijative sudjelovao na forumu posvećenom suradnji na razvoju bolnica, na kojem su bile zemlje Azije, Afrike, Europe, Amerike i Južne Amerike. Belt and road inicijativa je razvojna strategija kineske vlade, a koja uključuje razvoj infrastrukture i ulaganja u zemljama navedenih kontinenata. Dr. Nogalo nam kaže da je riječ o najvećem investicijskom projektu, ne samo u svijetu, nego svih vremena.

Kao prvi koraci daljnje suradnje predviđeni su međusobni posjeti, razmjena znanja, a mogućnosti su praktično bezgranične. Tako je mala dječja bolnica Srebrnjak postala bolnica partner velikoj kineskoj bolnici koja ubrzano raste i tehnološki i znanjem i istraživanjima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!