18:35 / 19.10.2018.

Autor: HRT

Uspjesi i neuspjesi Plenkovićeve Vlade

-

-

Foto: - / -

Na današnji dan 2016. Sabor je izglasovao povjerenje njegovoj prvoj Vladi u kojoj su koalicijski partneri bili HDZ i Most.
Dvije su godine Vlade Andreja Plenkovića. Na današnji dan 2016. Sabor je izglasovao povjerenje njegovoj prvoj Vladi u kojoj su koalicijski partneri bili HDZ i Most. Ključeve Banskih dvora Plenković je preuzeo od Tihomira Oreškovića, a već nekoliko mjeseci nakon toga prvi potres u Vladi - slučaj Agrokor. 

Slom Agrokora iznjedrio je i jedan od najvažnijih Vladinih poteza - Lex Agrokor. Oporba je tražila smjenu Zdravka Marića, premijer ga ustrajno branio. Ali nisu i tri Mostova ministra. Most je izišao iz vlade, Zdravko Marić ostao u Vladi.

HNS je prvo tvrdio da neće sudjelovati u preslagivanjima, ali je ipak s HDZ-om presložio vladu. U Vladu je ušlo sedam novih ministara. Razočaran koalicijom, napustio ju je Davor Ivo Stier. 

Slijedila je afera "hotmail" koja je uzbunila je javnost. Zakon je, doznalo se iz mailova, pisala tajna skupina Borg, pa Martina Dalić na udaru kritika javnosti i oporbe podnosi ostavku.

Proces je rezultirao nagodbom, no brojni problemi u gospodarstvu koji vuku konce iz davnih dana nisu stali. Novog ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade Darka Horvata dočekao je novi gorući Uljanik. 

No, uz sve ove probleme premijer je zadovoljan prvenstveno zbog makropokazatelja koji idu u dobrom smjeru. "Godina iza nas je godina najviše investicija na godišnoj razini u povijesti neovisne Hrvatske u iznosu od 2 mlijarde, turistička sezona, smanjenje javnog duga", rekao je premijer.

Uz pozitivne makroekonoske pokazatelje - ključne su reforme. Od najavljenih,  počela je eksperimentalna reforma školstva. 

Stiže i mirovinska reforma zbog koje sindikati najavljuju prosvjed. U sklopu nastavka porezne reforme odustalo se od smanjanje opće stope PDV-a, smanjenjen je PDV na skupinu prehrambenih proizvoda. 

Plenkovićeva Vlada ostat će zapamćena i po Pelješkom mostu,  strateški je važna i odluka o kupnji borbenih zrakoplova i koncept Domovinske sigurnosti.

Za oporbu je to nedovoljno. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ocijenio je da su prve dvije godine mandata Vlade Andreja Plenkovića bile dvije godine političke korupcije, bez ikakvih reformi.

"Vidjeli smo dvije godine nečinjenja, anemičnosti, afera, dvije godine neodgovornosti i dvije godine bez ikakvih reformi i dvije godine političke korupcije. Plenković pod svaku cijenu pokušava kupovinom ruku u Saboru, i tako da ga podržavaju mnogi optuženici za kaznena djela, održati svoj premijerski stolac", ustvrdio je čelnik SDP-a.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak u Saboru je novinarima izjavio da bi Vladi za dvije godine mandata dao ocjenu minus jedan.

"To su dvije godine političke trgovine, korupcije, legaliziranog kriminala putem lex Agrokora, dvije izgubljene godine za Hrvatsku, dvije godine u kojima su nas pretekli Srbija, a prije toga Bugarska i Rumunjska. Mi ne samo da stojimo nego nazadujemo i gospodin Plenković je, ako ne najlošiji, onda jedan od najlošijih premijera ikada", istaknuo je Beljak. Dobrim u Plenkovićevom mandatu ipak je kvalificirao to što je pokazao nekim bivšim političarima kako se obračunati s pojavom 'markićizma' i 'šatoratizma'.

Singergije nije bilo u stranci, a ni su javnosti kada je u pitanju Istanbulska konvencija. Brak s HNS-om u Saboru je donio tanku saborsku većinu ali i sukobe unutar stranke.

Na vanjskopolitičkom planu neizostavan je faktor odluka o granici sa Slovenijom koju Hrvatska ne priznaje, a sa Srbijom još je neriješeno važno pitanje nestalih. Novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić, već maše tužbom protiv Hrvatske zbog Pelješkog mosta.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!