Završen projekt za bolje upravljanje digitalnom upravom

30.03.2023.

11:21

Autor: HRT

Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva

Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva

Foto: Izvor: / Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva

Uspješno je završen projekt pod nazivom "Uspostava mehanizma koordinacije za osiguranje koherentnog razvoja e-Uprave" koji je financiran iz Instrumenta tehničke pomoći EU-a, rečeno je na sastanku "Radne skupine za koordinaciju projekata državne informacijske infrastrukture i digitalne transformacije".

- Digitalizacija javne uprave ključna je za snažan oporavak, a to podrazumijeva velika ulaganja i složen proces reformi za što je glavni preduvjet odgovarajuća koordinacija između tijela javne uprave, rekao je Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, dodajući kako Vlada RH nastavlja s digitalnom transformacijom.

Projektom se uspostavlja funkcionalan i učinkovit model upravljanja i koordinacije projekata digitalizacije te interoperabilni okvir kako bi se poboljšale usluge za građane i poduzeća.

Provela ga je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u suradnji s Glavnom upravom Europske komisije za potporu strukturnim reformama (DG REFORM), a glavni cilj projekta je potpora Hrvatskoj u njenim nastojanjima da osmisli, razvije i provede reforme koje olakšavaju digitalnu transformaciju javnog sektora.

O uspješnom okončanju projekta govorila je Nathalie Berger, ravnateljica Glavne uprave Europske komisije za potporu strukturnim reformama. 

- Putem Instrumenta tehničke pomoći, u potpunosti smo posvećeni i spremni podržati države članice u digitalnoj transformaciji javnih uprava, a sa projektima odabranima pozivom TSI 2023 nastavljamo pružati podršku Vladama zemalja članica u osmišljavanju i provedbi reformi povezanih s digitalnom tranzicijom, kazala je.

Barbara Ubaldi, zamjenica voditelja Odjela za otvorenu i inovativnu upravu OECD-a, izjavila je da OECD izražava zadovoljstvo suradnjom sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva uz potporu Glavne uprave Europske komisije za potporu strukturnim reformama, na ovom projektu.

- Konkretne preporuke, akcijski planovi i smjernice pripremljeni za ovaj projekt imaju za cilj pomoći Vladi Republike Hrvatske, a posebno Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva, u poboljšanju kapaciteta za upravljanje i koordinaciju digitalne transformacije javne uprave. Prvo, ojačavanjem kapaciteta za poboljšano planiranje, ulaganje i razvoj digitalnih projekata u javnoj upravi što će pridonijeti izvjesnoj realizaciji dobrobiti, koherentnosti i ostvarenju “najbolje vrijednosti za novac” pri provedbi Strategije digitalne Hrvatske za razdoblje do 2032. godine. I drugo, unaprjeđenjem interoperabilnosti podataka u javnome sektoru, stvarajući prilike za racionalizaciju internih procesa s konačnim ciljem osmišljavanja i pružanja poboljšanih usluga za građane i potičući uspostavu modela donošenja odluka temeljenih na analizi podataka. Rezultati ovog projekta i buduća provedba preporuka pomoći će Hrvatskoj u postizanju utjecajne, održive digitalne transformacije javne uprave usmjerene na čovjeka, kazala je među ostalim Ubaldi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!