13:38 / 25.11.2020.

Autor: HRT

Uspostavljena SOS linija za žrtve nasilja

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na sastanku Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.
U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na sastanku Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Na svom facebook profilu u povodu Dana borbe protiv  nasilja nad ženama oglasio se i predsjednik Republike Zoran Milanović.Sastanak smo iskoristili za neprihvatljivost nasilja nad ženama, osudili smo taj fenomen i rekapitulirali sve što smo napravili na tu temu, od pooštravanja zakonskih propisa do bolje koordinacije institucija, rekao je Andrej Plenković. 

- Od danas imamo 24 sata na dan SOS liniju za stručnu pomoć žrtvama nasilja. Potpisana su dva ugovora za sigurne kuće, a priprema se još takvih ugovora i u svakoj županiji ćemo imati sigurne kuće. Nakon donošenja novog zakona, primjetili smo da je manje prekršajnih, a više kaznenih prijava za nasilje nad ženama od novog zakona. Postigli smo željeni efekt, poručio je premijer.

Predsjednik Republike Zoran Milanović istaknuo je na svom facebook profilu da svaka žena, djevojčica ili djevojka uvijek mora ostati sigurna i slobodna od nasilja.

- Želim naglasiti kako svaka žena, djevojčica ili djevojka uvijek mora ostati sigurna i slobodna od nasilja. Država mora osigurati da to kao društvo kontinuirano osvještavamo i educiramo, izjavio je Milanović.

 
Veljača: Konkretni pomaci

- Sretna sam što smo spomenuli još neke konkretne pomake, koji bi se mogli dogoditi u skorijoj budućnosti, a koji su bili dio naših zahtjeva na prosvjedu "Spasi me" 2019. To je potencijalno otvaranje Obiteljskog suda što bi bilo ključno za razumijevanje i procesuiranje obiteljskog nasilja. To je nezavisni nadzor nad institucijama koje se bave žrtvama obiteljskog nasilja u trenutku kad odluče izaći iz kruga nasilja. O tome se razgovara s ministrom Josipom Aladrovićem, i učinjen je veliki korak naprijed. O tome bi se trebalo razgovarati svakog dana, kazala je Jelena Veljača, na konferenciji za novinare na kojoj je bio i premijer Plenković. 

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja

Od danas je u funkciji Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja s telefonskim brojem 116006, koji će raditi 0-24 sata, sedam dana u tjednu, blagdanima i praznicima. Besplatna linija žrtvama pruža psihološku pomoć i savjetovanje te posreduje u ostvarivanju prava na  besplatnu pravnu pomoć i zdravstvenu zaštitu. Osiguravanjem besplatnog telefona Hrvatska je, kaže Aladrović, postala peta europska država koja je uvela besplatan standardizirani broj za pružanje podrške žrtvama i svjedocima, kazao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Danas će biti potpisana i uručena dva ugovora za sigurne kuće u Koprivničko-križevačkoj i Virovitičko- podravskoj županiji, u kojima sada postoje privremena skloništa. Također, Vlada će dodijeliti tri milijuna kuna za 20 udruga koje svojim djelovanjem aktivno rade na sprečavanju obiteljskog nasilja, pomažu ženama i djeci u osnaživanju i pružaju različite usluge i pomoći. U pripremi je i medijska kampanja osvještavanja javnosti o problematici nasilja u obitelji, a krenut će početkom iduće godine.

Vezano za zaštitu radnih mjesta i nove mjere kazao je kako brojke zaraženih rastu i kako se mora ići na smanjenja javnih okupljanja, što utječe na gospodarstvo. Dodao je kako su kompenzacijskim mjerama pokazali da se znaju nositi s pandemijom. Najavio je nove ekonomske mjere i pomoć svim subjektima koji se nađu u nepovoljnoj situaciji.

Broj kaznenih prijava povećao se za oko 25 do 30%

- Unazad nekoliko godina postrožili smo Kazneni zakon iz domene nasilja u obitelji. Došlo je do smanjenja prekršaja, ali povećanja kaznenih djela, jer to više nije u domeni prekršajnog suda. Sukladno analizama pripremit ćemo nove zakonodavne izmjene, a intenzivno razmišljamo o specijaliziranim sudovima, zaduženim za posebne vrste kaznenih djela. Broj kaznenih prijava povećao se za oko 25 do 30%, kazao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica

Najavio je da će biti nadopunjena uputa o radu od kuće za javnu upravu. Kada se pojedini čelnik tijela odluči za rad od kuće pojedinih službenika, onda je dužan osigurati određene uvjete. Ne mora se nužno svakom službeniku osigurati propisna informatička oprema, dakle može koristiti i svoju, isto tako može koristiti i druge metode i načine rada od kuće, kazao je Malenica.

Nasilje nad ženama jedan od najekstremnijih oblika narušavanja ljudskih prava

Koordinatorica Ženske sobe Maja Mamula izrazila je zadovoljstvo jer vide vrlo jasnu inicijativu i poruku Vlade da je spremna uložiti dodatne napore na suzbijanju nasilja nad ženama.

Istaknula je kako je nasilje nad ženama jedan od najekstremnijih, najperzistentnijih i vrlo teško iskorjenjivih oblika sustavnog narušavanja ljudskih prava pa ga se mora zaustaviti zajedno.

- Postoje inicijative i konkretne pozitivne promjene koje se događaju u društvu i predstoji nam niz promjena koje u dobroj suradnji i vjeri možemo napraviti kako bi ispoštovali Istanbulsku konvenciju i osigurali dovoljan broj servisa za žene i djecu koji su preživjeli nasilja - skloništa i savjetovališta, SOS linija, centara za žrtve seksualnog nasilja, rekla je Mamula.

MUP objavio spot protiv nasilja nad ženama

Ministarstvo unutarnjih poslova izradilo je, uz potporu partnera iz projekta Lily, novi spot "Ti to možeš!" kojim muškarce pozivaju da uvažavaju suprotni spol i zagovaraju ravnopravnost.

- Cilj nam je, kroz poruke ovoga spota, potaknuti sve na promišljanje o važnosti skladnih odnosa, ljubavi i tolerancije. Nasilje je društveni problem, stoga prekinimo šutnju i djelujmo svi zajedno na pozitivne promjene u društvu, temeljene na rodnoj jednakosti, međusobnom uvažavanju, ljubavi i suosjećanju, objavio je MUP na svojoj internetskoj stranici.

Statistički podaci ukazuju da je u prvih deset mjeseci ove godine za 14,85 posto smanjen broj počinitelja prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, odnosno ukupno 7024 počinitelja, što je za 1225 počinitelja manje u odnosu na isto razdoblje 2019. No, u isto vrijeme evidentirano je i procesuirano 1308 kaznenih djela nasilja u obitelji, što je za čak 46,1 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kada je zabilježeno 895 kaznenih djela. Tijekom ove godine ubijeno je 16 žena od kojih su sedmero žena usmrtili njihovi intimni partneri, ističu u MUP-u.

Navode i da problem nasilja nad ženama pojačano dolazi do izražaja u vrijeme epidemije Covida-19, jer osobe u bračnim i partnerskim zajednicama provode više vremena u svojim domovima, što potencijalno u nefunkcionalnim odnosima može rezultirati nasilnim ponašanjem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!