Uspostavljeno 40 tisuća virtualnih zbornica i učionica

17.03.2020.

13:36

Autor: Sunčica Findak/Irena Košar/HINA/HRT

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nastava na daljinu protječe bez teškoća i po planu, nakon jučerašnjega hakerskog napada na sustav online nastave koja se provodi zbog prekida nastave u školskim ustanovama.
Nastava na daljinu protječe bez teškoća i po planu, nakon jučerašnjega hakerskog napada na sustav online nastave koja se provodi zbog prekida nastave u školskim ustanovama.

- Nakon jučerašnjih teškoća s hakerskim napadima danas je stanje dobro. Radimo punom parom i došli smo do 40 tisuća virtualnih zbornica i učionica. U pogon treba staviti još manje od 10 posto sustava, izjavila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Učitelji i nastavnici ostaju zasad u školama, posao se preraspodjeljuje kako bi ih u školama bilo sve manje, a poštovat će se upute i odluke Stožera, doala je.  Dok god Stožer ne da druge obavijesti, mi možemo "voziti" ovaj sustav kakav je, pogotovo jer nam on daje mogućnost da već u prvim danima nastavnici u školi dobiju i tehničku potporu, rekla je Divjak.Nastava na daljinu provodi se od ponedjeljka, 16. ožujka, online te putem Hrvatske televizije i Sportske televizije, kao mjera sprječavanja širenja koronavirusa. Razredna nastava organizirana je u suradnji s Hrvatskom televizijom na 3. programu pod nazivom Škola na Trećem, a odvija se svaki dan po kurikulumima i nastavnim programima. Viši razredi osnovne škole i srednjoškolci online nastavne sadržaje mogu pratiti i putem Sportske televizije.

- Online sustav je stabilan i sve se odvija prema planu i na HRT3 i SPTV, potvrdio je Hini posebni savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja Maro Alavanja.

Svi materijali dostupni su za svaki slučaj i na Youtubeu te na web stranicama Škole za život i mzo.hr.

Sustav poučavanja na daljinu u ponedjeljak ujutro bio je pod kibernetičkim DDOS napadom koji je korisnicima uzrokovao poteškoće s pristupom određenim uslugama.

Kako su jučer izvijestili iz CARNET-a, središnje komponente sustava AAI@EduHr bile su pod opterećenjem od petka, 13. ožujka, a sustav je istodobno bio izložen i ozbiljnim kibernetičkim napadima, poput onoga jučer ujutro.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!