15:58 / 06.03.2019.

Autor: Marijana Kranjec/E.L.S./HRT

Usred bjelovarske četvrti odlagalište otpadnih tonera

-

-

Foto: - / -

Na sjevernom ulazu u Bjelovar nimalo privlačan prizor. No s neredom bi se susjedi još možda i pomirili da nije u pitanju i zdravlje.
Posljednjih nekoliko godina traje borba stanovnika bjelovarske ulice Pere Biškupa Vene za zdravlje i čist okoliš jer u samom su im susjedstvu odložene velike količine otpadnih tonera za pisače. I taman kad su mislili da je inspekcija zaštite okoliša njihov problem riješila - nije se dogodilo ništa.

Na sjevernom ulazu u Bjelovar nimalo privlačan prizor. No s neredom bi se susjedi još možda i pomirili da nije u pitanju i zdravlje. - To je takozvani EE otpad koji je opasan za naše zdravlje. Ja sam starija osoba i može se to tumačiti da sam subjektivna, međutim imala sam kod šišanja živice osip po rukama, naravno znala sam šta je to jer se je prah tonera vijao u zrak i pao je na živicu koju sam šišala - ispričala je Ana Jagodar.

Istrošene tonere za pisače ovamo posljednjih godina doprema tvrtka Eco Adria. S njezinim su vlasnikom više puta neuspješno razgovarali, pisali peticiju, tražili uklanjanje otpada, a ovoga su se ljeta obratili i inspekciji. Od porezne, preko građevinske do zaštite okoliša. Ova posljednja potkraj siječnja donosi i rješenje.

- Trebalo je do kraja veljače ove godine 2019. početi uklanjati sve to, međutim ništa se nije uklonilo, imamo i čak nove količine tonera koje su došle čak preko noći - izjavio je Domagoj Babok.

Nadzorom je utvrđeno da je u njihovu susjedstvu uskladišteno oko 5 tona tonera. Nepropisno, bez nadzora i zaštite od slijevanja oborinskih voda na otpad. Rok za uklanjanje bio je 30 dana od primitka rješenja, točnije 26. veljače. No, pomaka nema.

Vlasnik tvrtke Željko Švegar telefonom nam je rekao kako ništa ne želi komentirati do okončanja sudskoga postupka. Da spor traje, potvrdilo nam je i mjerodavno ministarstvo. No njihov odgovor ne otkriva kada će točno otpad odavde otići.

- Protiv predmetnog rješenja pravna osoba je pokrenula upravni spor koji je u tijeku. Kontrola izvršenja rješenja će se obaviti sukladno planu rada inspekcije zaštite okoliša - kaže se u odgovoru Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

No, slaba je utjeha mještanima i prekršajni nalog protiv vlasnika. Petnaestero djece u susjedstvu, kuće, okućnice i okoliš već su dovoljno ugroženi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!