Usred polja s krumpirima rupa duboka 35 metara

15.02.2021.

12:33

Autor: Franka Jović Tonkli/Dnevnik/HRT/IMS

Ramljanska rupa

Ramljanska rupa

Foto: Dnevnik / HRT

Goleme rupe koje se nakon potresa na Banovini šire u tlu privukle su pozornost cijelu Hrvatsku. No, naglih otvaranja tla oduvijek je bilo i u Dalmaciji, pogotovo u Zagori. U selu Ramljani prije dvije godine otvorila se jedna duboka čak 35 metara. Potaknuti urušavanjem zemlje na Banovini, splitski speleolozi i članovi tima za spašavanje iz ruševina opet su se spustili u nju i otkrili da se produbila za još 6 metara.


Hrvatsko podzemlje ne miruje. Usred njive s krumpirima - rupa! Otvorila se preko noći.

- U zadnjih 20-ak godina pratim situaciju na području srednje Dalmacije i šire, otvorilo se možda 20-ak jama. Međutim, kad znamo da na području cijele Dalmacije ima istraženih preko 2000 jama, onda to i nije nešto baš jako puno, ali moramo znati da su se sve te jame kad tad otvorile, kaže Tonči Rađa, zapovjednik Specijalističke postrojbe civilne zaštite SDŽ-a za spašavanje iz ruševina.

Ramljanska rupa, kažu speleolozi, poput onih je na Banovini, samo je otvor uži jer je ispod zemlje kamen. No, zato je mnogo dublja, za prvog su spuštanja izmjerili čak 35 metara.

Iako se otvor rupe za sada ne širi, ograđen je - upasti ili propasti bilo bi kobno.

- Voda još uvik teče, dolje čujemo potočić kako žubori tako da pretpostavljam da još uvijek radi kanale. Dubina jame je 6 metara više nego šta je bila, znači voda je očito nju produbila, kaže Ivana Vrtlar, Speleološko društvo "Špiljar", Split.

Uistinu nema mira u podzemlju. Zimski spokoj na njivi, a ispod sve u pokretu.

- Koliko ovakvih rupa ima na ovom području, to je jednostavno nemoguće kazati. Može se i sutra otvoriti neka, a možda se neće za sljedećih 100 i 200 godina otvoriti više ni jedna, poručuje Rađa.

Potresi, naravno, sve požure. Vrtače na Banovini izazov su splitskim speleolozima, presuše li ljeti, istražit će i njih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!