Američki nosač aviona USS George H.W. Bush uplovio u Split

03.11.2022.

Zadnja izmjena 19:32

Autor: M.M./P.F./Dnevnik/IMS/HTV/HRT/Hina

USS George H.W. Bush

USS George H.W. Bush

Foto: Dnevnik / HRT

U Split je jutros uplovio jedan od najvećih ratnih brodova na svijetu američki nosač aviona na nuklearni pogon "USS George H.W. Bush". 

- Ponos američke ratne mornarice dugačak je čak 333 metra. Usidren je izvan splitske luke u bračkom kanalu, pa se s kopna i ne može dobiti pravi dojam koliko je moćna ta ploveća grdosija. Možda je lakše kad se stavi u omjer da je dug kao tri nogometna igrališta, rekla je u središnjem Dnevniku HTV-a HRT-ova novinarka Regina Zubanović.

- Građen je šest godina i dovršen je 2009. Stajao je 6,2 milijarde dolara. Ovdje će ostati do utorka, a američki mornari sutra će bojiti ogradu u dječjem vrtiću More, istaknula je.

Nosač aviona USS George H.W. Bush (CVN-77) na nuklearni pogon, Ratne mornarice SAD-am dugačak je 333 metra te može nositi 90 aviona i helikoptera. Riječ je o jednom od najmlađih američkih nosača aviona. Brod izgrađen 2009. može ploviti više od 20 godina bez dopunjavanja goriva. Na brodu se može smjestiti čak 3.532 članova posade. Ovo je drugi dolazak američkog nosača aviona klase NIMITZ ove godine u Dalmaciju. U veljači je u posjetu Hrvatskoj bio "Harry S. Truman."

Nosač aviona "George Bush" u bračkom kanalu bit će usidren do utorka.

Galerija
USS George H.W. Bush, Foto: Dnevnik/HRT
USS George H.W. Bush, Foto: Dnevnik/HRT

Nosač aviona USS George H.W. Bush predvodio je veliku NATO vojnu vježbu pod nazivom "Neptune Strike 2022." u kojoj je sudjelovalo više od 80 aviona, 14 brodova i oko 6.000 pripadnika iz 24 države NATO saveznika i partnera, uključujući Finsku i Švedsku. Nakon vježbe uplovili su u akvatorij Splita.

Matična luka broda USS George H. W. Bush je mornarička baza u Norfolku u američkoj saveznoj državi Virdžiniji.

Prije tjedna dana dopuštenje za uplovljavanje broda američkoga ratnog nuklearnog broda USS "George H. W. Bush" na nuklearni pogon dala je Vlada. Riječ je o rutinskom posjetu broda koji je u sastavu ratne mornarice SAD-a. U skladu s Pomorskim zakonikom, ovo je odobrenje u nadležnosti Vlade.

- Svaki dan sam ovdje, gledam ovaj brod, imam vrhunsku opremu koju mi ne možemo dostići, rekao je jedan od kupača.

- To je kapitalni ratni stroj, 90 i nešto borbenih aviona, rekao je drugi građanin.

Američki nosač aviona u Splitu: Potvrda zajedničkih vrijednosti Hrvatske i SAD-a

Američki nosač aviona USS George H.W. Bush (CVN-77) danas je posjetio potpredsjednik vlade, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, splitski gradonačelnik Ivica Puljak, načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić, nekoliko saborskih zastupnika kao i brojni drugi uzvanici, redom iz vojnog svijeta.

Hrvatski ministar u svom obraćanju posadi broda i brojnim uzvanicima poručio je kako je dolazak ovog nosača još jedna snažna poruka da su Amerika i Hrvatska zajedno, poruka mira i stabilnosti, demokracije protiv autokracije te kako je sukus tog zajedništva u ljudima.

Kapetan nosača Dennis Velez u Dubrovniku je bio u ratnoj 1994. godini, prisjetio se za govornicom, a sada i kao prvi čovjek što ga iznimno veseli. Zaželio je i da za 28 godina, koliko je prošlo od 1994., drugi časnik govori na palubi drugog broda za hrvatske prijatelje.

- Moramo nastaviti graditi odnose, djelovati, trenirati i brzo učiti od naših saveznika. Zato su aktivnosti poput "Neptun Strike", vježbe koju smo upravo završili s NATO-om prije našeg dolaska ovdje, toliko važne. Tijekom vježbe radili smo diljem Europe u zraku, na kopnu i na moru kako bismo povećali svoju kolektivnu borbenu sposobnost, rekao je Velez.

Na vrhu pravog ratnog grada na moru obješena je hrvatska zastava, svečanost na palubi bila je uigrana do sitnih detalja, baš kako je isplaniran i boravak mornara i zrakoplovaca u Dalmaciji do utorka. U petak će pomoći u uređivanju dvaju splitskih vrtića, a čari ovog kraja osjetit će u raftingu rijekom Cetinom, visinskim penjanjem u zaleđu Šibenika i posjetu Slapovima Krke.

Zajedništvo dviju država obilježeno je i rezanjem torte od dva metra sa simbolima Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Kuhari na nosaču tortu su radili puna dva dana.

Snaga i zajedništvo ključni su bili u izjavi Marka Fleminga, otpravnika poslova američkog veleposlanstva u Hrvatskoj, a koji je dodao i da su mornari i posada komentirati kako im je Split omiljen grad za posjetiti.

Petodnevni odmor dobio je jedan od časnika divovskog broda kojeg je na kopnu dočekala supruga, a koja je do Splita potegnula sve iz San Diega jer prvi je ovo izlazak s nosača na kopno nakon tri mjeseca plovidbe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!