Ustavni stručnjaci kritizirali novi Zakon o izbornim jedinicama

05.06.2023.

Zadnja izmjena 17:40

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Sanja Barić

Sanja Barić

Foto: HTV / HRT

Ustavne stručnjakinje Biljana Kostadinov i Sanja Barić izjavile su u ponedjeljak, nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem, da je nacrt novog zakona o izbornim jedinicama za sve ustavne profesore u Hrvatskoj neprihvatljiv, no premijer njihove prijedloge nije prihvatio.

Prijedlog nacrta novog zakona je za sve ustavne profesore u Hrvatskoj neprihvatljiv i naš je zaključak da Hrvatska bez demokratske procedure i otvorene rasprave ne može ići naprijed, rekla je predstojnica zagrebačke Katedre za Ustavno pravo Biljana Kostadinov.

Dodala je da "oni" ne žele uvažiti ni jedan stav profesora ustavnog prava. Novinarima je odgovorila kako je dojma da su ih sugovornici dobro čuli ali smatra da oni imaju takvu političku odluku da ne žele raspravljati o drugim prijedlozima.

- Muči nas što taj prijedlog nije niti obrazložen. Ne samo da nema demokratske procedure i radnih skupina nego su u javnu raspravu stavili prijedlog koji nije obrazložen, rekla je Kostadinov. Kolege sa zagrebačke pravne katedre po njezinim riječima posebice muči što je u registru 500 tisuća birača više nego na popisu stanovnika.

Poručila je da će biti spremni dati svoj znanstveni integritet kad bude političke volje da se donesu rješenja u skladu s odlukom Ustavnog suda.

Barić: Dobili smo garancije da će ustavni stručnjaci biti uključeni u ozbiljniju reformu


Profesorica Ustavnog prava s Pravnog fakulteta u Rijeci Sanja Barić smatra da Ustavni sud nije do kraja odradio posao jer je ukinuo Zakon o izbornim jedinicama, a nije ukinuo 10 izbornih jedinica puta 14 zastupnika.

Na sastanku im je objašnjeno, kako je rekla, da je "u ovom kratkom vremenu" najbolje bilo ostati sa što manjim zahvatima i rezati granice kako je moguće.

No, naglasila je da su predstavnici vlasti čuli njihovu zabrinutost i dali garanciju kako će biti uključeni stručnjaci i imenovana stručna radna skupina kada se bude radila ozbiljnija reforma.

Upitana jesu li na bilo koji način spremni podržati postojeći prijedlog, rekla je da je podrška uvijek politička, a da se u njihovom slučaju radi o struci.

Stav Vlade


Ministar pravosuđa i uprave, Ivan Malenica, ustvrdio je kako za ovaj zakon nije potrebna velika reforma.

- Mi smo iznijeli jasan stav da je ovo političko pitanje gdje smo, kako bi ispunili odluku Ustavnog suda krenuli u minimalne korekcije, rekao je.

Ministar je istaknuo i razlog za nepostojanje radne skupine.

- Iz tog razloga smatrali smo da nije potrebna sama radna skupina koja će obuhvaćati ustavno pravne stručnjake, već da je stvar više tehničke prirode, zaključio je.

Sastanak premijera s ustavnim stručnjacima uslijedio je nakon što je 11-ero profesora ustavnog prava u pismu izrazilo zabrinutost načinom izrade Zakona o izbornim jedinicama.

Malenica: Smatrali smo da će stručnjaci iznijeti mišljenja kroz javno savjetovanje

Ministar pravosuđa Ivan Malenica izjavio je u ponedjeljak, nakon sastanka premijera s ustavnim stručnjacima nezadovoljnim načinom izrade novog Zakona o izbornim jedinicama, kako su smatrali da će stručnjaci i oporba iznijeti svoja mišljenja kroz javno savjetovanje.

- Imali smo sastanak s voditeljima katedri Ustavnoga prava četiri pravna fakulteta gdje smo iznijeli argumente i s naše strane i oni su iznijeli argumentaciju za svoje stavove koji su bili u javnosti. Iznijeli smo jasan stav da je ovo političko pitanje gdje smo, da ispunimo odluku Ustavnog suda, krenuli u minimalne korekcije izbornog zakonodavstva, prije svega Zakona o izbornim jedinicama na način da smo prekrojili izborne jedinice, da nema odstupanja većeg od pet posto, rekao je Malenica.

Iz tog razloga, kaže, smatrali su da nije potrebna sama radna skupina koja će obuhvaćati ustavnopravne stručnjake 'već da je stvar više tehničke prirode, a da će i ustavno-pravni stručnjaci, oporba i svatko tko želi dati svoj stav kroz javno savjetovanje, a isto tako i kroz saborsku raspravu u dva čitanja'.

Premijer je ranije danas pozvao na sastanak ustavne stručnjake koji su proteklih dana svojim istupima i pismom izrazili nezadovoljstvo i zabrinutost načinom izrade Zakona o izbornim jedinicama.

- Naravno, dotaknuli smo se i nekih širih izbornih promjena, odnosno promjena izbornog zakonodavstva gdje smo svakako stava ako se krene i kad se krene u šire izmjene izbornog zakonodavstva da bi se uključili i ustavnopravni stručnjaci. No, u ovom trenutku smo učinili ono što je potrebno da se ispuni ono što je rekao Ustavni sud u svojoj odluci, naglasio je resorni ministar.

Na pitanje je li na sastanku bilo približavanja stavova, Malenica je uzvratio kako su se približili u dijelu 'ako bi se radile neke velike izmjene izbornog zakonodavstva koje bi pored Zakona o izbornim jedinicama uključivale i Zakon o izboru zastupnika'.

Tu smo stava da svakako treba uključiti jednu širu radnu skupinu, ustavno-pravne stručnjake koji bi dali svoj doprinos kroz tu radnu skupinu, naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!