21:30 / 12.12.2020.

Autor: T.V./HRT/Hina

Ustavni sud odbio tužbe Ive Sanadera i drugih u aferi Planinska

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ustavni sud odbio je tužbe Ive Sanadera i drugih u aferi Planinska na presude zagrebačkog Županijskoga suda te Vrhovnoga suda.
Ustavni sud odbio je tužbe Ive Sanadera i drugih u aferi Planinska na presude zagrebačkog Županijskoga suda te Vrhovnoga suda.

U priopćenju su naveli da su paušalni navodi kojima podnositelji iznose sumnje i strahove o neobjektivnosti sudova. Ti navodi, piše, ni s čim nisu potkrijepljeni i ne mogu se smatrati objektivno opravdanima.

Ovom odlukom Ustavnoga suda iscrpljena su pravna sredstva kojima se navedene presude mogu osporavati pred nacionalnim sudovima.

Sanaderu imovina blokirana pa nije mogao biti ovršen

Presudu u slučaju Planinska, u kojoj je Sanader osuđen za primanje 17,5 milijuna kuna provizije nakon što je država za njegova premijerskog mandata otkupila zgradu u zagrebačkoj Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova zastupnika i vlasnika mesne industrije Stjepana Fiolića, zagrebački Županijski sud donio je 2017., a Vrhovni sud potvrdio u travnju 2019.

Potvrđujući presudu Vrhovni sud je Sanaderu povisio kaznu na šest godina zatvora, nakon čega je bivši premijer zatvoren u remetinečkom zatvoru.
Fiolić je na suđenju priznao da je Sanaderu u njegovu vilu u Kozarčevoj odnio deset milijuna kuna i milijun eura u kartonskoj kutiji za hrenovke. Zgradu njegove tvrtke otkupilo je ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanković koji je i prije suđenja priznao nedjelo te je osuđen na društveno koristan rad koji je odradio guleći krumpire.

Uz njih je u aferi Planinska osuđen i Mladen Mlinarević za kojeg je na suđenju utvrđeno da je izradio uvećanu procjenu vrijednosti Fiolićeve zgrade prije nego što ju je kupilo Čobankovićevo ministarstvo.

U odbijenoj ustavnoj tužbi Sanader je ponavljao da je žrtva političkog progona te da su Fiolić i Čobanković, koji su ga teretili, postigli dogovore s tužiteljstvom i ublažili si kazne. Svog ministra Čobankovića Sanader u tužbi naziva i "lažnim svjedokom" koji je na sudu govorio po napucima tužiteljstva.

Tvrdio je i da mu je povrijeđeno načelo jednakosti oružja jer se protiv njega usporedno vodilo više kaznenih postupaka, a uz ustavnu tužbu podnio i prijedlog za odgodu ovrhe kao i odgodu odlaska u zatvor.

Sanader je u međuvremenu u studenome, u ponovljenom postupku, nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora i povrat 16 milijuna kuna za aferu Fimi media, nakon što je prvu presudu iz 2013. ukinuo Vrhovni sud.

Sanader čeka i odluke Vrhovnog suda o još par nepravomoćnih presuda. U prvom redu zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine za što je osuđen na šest godina, zajedno s direktorom MOL-a Zsoltom Hernadijem koji je dobio dvije godine zatvora. Postane li ta presuda pravomoćna Sanader će državi trebati vratiti još pet milijuna eura.

Nepravomoćno je osuđen i za profiterske proviziju od austrijske Hypo banke, dok je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki Roberta Ježića.
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!