Ustavni sud odbio žalbu razriješenog suca kojega je Mamić optužio za korupciju

25.11.2022.

15:36

Autor: T.V./HRT/Hina

Bivši sudac osječkog Županijskog suda Darko Krušlin

Bivši sudac osječkog Županijskog suda Darko Krušlin

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Ustavni sud u petak je odbio žalbu bivšeg suca osječkog Županijskog suda Darka Krušlina na odluku Državnog sudbenog vijeća (DSV) koje ga je ranije razriješilo sudačke dužnosti zbog druženja s odbjeglim Zdravkom Mamićem.

Razrješenje Krušlina i njegova bivšeg kolege Zvonka Vekića, koji u međuvremenu sam otišao iz sudstva, zatražio je predsjednik osječkog Županijskog suda Zvonko Vrban nakon što su u medijima objavljene fotografije njihova druženja s Mamićem iz vremena kada mu se na osječkom sudu sudilo zbog izvlačenja novca iz Dinama.

Vrban je tražio i razrješenje suca Ante Kvesića kojemu je DSV jučer produljio privremeno udaljenje od obavljanja sudačke dužnosti za daljnja tri mjeseca, računajući od 19. prosinca 2022.

Uhićenje i istraga protiv osječkih sudaca uslijedila je nakon što je Mamić Uskoku dostavio USB stick s optužbama na njihov račun.

Dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, 16. ožujka 2021. Mamić je na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio je predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, osječke suce Vekića i Krušlina, dok je Vrbana nazvao kriminalcem, koji će koji će kad tad biti smijenjen.

Ustvrdio je kako ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio više od 500 tisuća eura, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem.

U međuvremenu je putem društvenih mreža pozvao suce koje je u svojim javnim istupima prozvao za korupciju da podnesu ostavke, navodeći kao i u nekoliko ranijih objava da je došlo vrijeme za ''reformu pravosuđa''.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!