13:50 / 17.01.2020.

Autor: T.V./HRT/Hina

Ustavni sud se neće miješati u odluku o mjestu inauguracije

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Inauguracija novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića održat će se 18. idućeg mjeseca u Uredu na Pantovčaku. Reakcije saborskih zastupnika su oprečne.
Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u petak je izjavio da se Ustavni sud neće miješati u odluku izabranog predsjednika da se inauguracija održi na Pantovčaku, a ne kao do sada na Markovu trgu.
Milanović se priprema za inauguraciju
- Izabrani predsjednik ima pravo odrediti mjesto inauguracije i mi ćemo tu odluku poštivati. Za Ustavni sud je jedino bitno da se položi prisega, izjavio je Šeparović Hini dodavši da  Ustavni sud nema ništa s određivanjem mjesta inauguracije.

- Za Ustavni sud je samo bitno da se prije preuzimanja dužnosti prisega položi pred predsjednikom Ustavnog suda kako to nalaže Ustav, odnosno pred Ustavnim sudom kako govori zakon. Bitno je i da se prisega u tekstu položi onako kako je to određeno zakonom, izjavio je Šeparović.

Ustavom je regulirana prisega novoizabranog predsjednika ili predsjednice koja glasi:

"Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar: držat ću se Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske. Tako mi Bog pomogao".

Šeparović napominje kako bi volio da cijeli saziv Ustavnog suda bude nazočan inauguraciji, a gdje će to biti i na koji način to je stvar izabranog predsjednika.

- Nama nije nikakav problem doći na Pantovčak, kaže Šeparović.

Oprečne reakcije  zastupnika na Milanovićevu odluku

Odluka izabranog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da njegova inauguracija bude samo s nužnim uzvanicima u Uredu predsjednika na Pantovčaku, umjesto velike svečane ceremonije na Markovu trgu kao što je bilo u slučaju njegovih prethodnika, među saborskim zastupnicama izazvala je oprečne reakcije.

SDP-ov Joško Klisović, Milanovićev blizak suradnik, smatra da će to biti 'decentna, primjerena svečanost' tom trenutku i činu preuzimanja predsjedničke dužnosti.

- Predsjednik je htio poslati poruku hrvatskim građanima da nije tamo samo zbog ceremonijala, nego zbog obavljanja posla. Ceremonijal je sastavni dio njegova posla, ali svest ćemo ga na minimum jer se od njega u ovoj državi ne živi, izjavio je Klisović.

HDZ-ov politički tajnik Ante Sanader kratko je komentirao da je to odluka izabranog predsjednika. Narod je izabrao predsjednika i dao mu ovlasti da odluči o tome, rekao je.

GLAS-ovoj Anki Mrak Taritaš inauguracija na Pantovčaku je odlična ideja.

- Kroz cijelu kampanju predsjednik Milanović je pokazivao da želi biti normalan, pristojan predsjednik, da ne želi estradizaciju te uloge i pompu. To je izuzetno dobro jer tako već prvim potezom pokazuje da će biti pristojan predsjednik koji će predstavljati Hrvatsku u onom dijelu gdje mu je uloga i zadaća, što je već i najavio, a inauguracija je prvi stvarni čin kojim pokazuje 'ja ću biti takav' , ustvrdila je Mrak-Taritaš.

Nikola Grmoja iz Mosta kazao je da, ako predsjednika biramo neposredno na izborima, on bi trebao imati veće ovlasti, a onda bi ta inauguracija trebala biti svečani čin.

- Ako želimo predsjednika bez ovlasti, koji se bira u Hrvatskom saboru, onda je ovakav način inauguracije primjeren. A ako vam je netko dao toliko povjerenje na neposrednim izborima, onda bi to trebao biti svečani čin. Hrvatska treba odlučiti kakvog predsjednika zapravo želi, poručio je Grmoja.

HNS-ov Milorad Batinić kazao je da skromnost jest vrlina, međutim, dodao je, Hrvatska je parlamentarna država i ne bi imao ništa protiv da je inauguracija na Markovu trgu, kao i do sada. Dodao je kako je pitanje forme nekima važnije, nekima manje važno, ali da je zapravo svejedno.
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!