09:24 / 04.05.2019.

Autor: M.Š./Hina

Ustavni sud tražit će očitovanje o Pavićevoj kampanji?

Foto:  Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zatraže li ustavni suci očitovanje Vlade, tražit će to svojom odlukom, a ne ni na čiju inicijativu jer za to nitko nije ni ovlašten.
Vrlo je vjerojatno da će Ustavni sud u utorak na svom redovitom stručnom sastanku zatražiti od Vlade očitovanje o tome koja je svrha kampanje koju ministar Marko Pavić naziva informativnom, a organizatori i zagovornici inicijative "67 je previše" protureferendumskom, koliko košta i kojim se novcem financira, piše u subotu Večernji list, dodajući da to neće značiti da Ustavni sud pokreće neki formalni postupak.

Zatraže li ustavni suci očitovanje Vlade, tražit će to svojom odlukom, a ne ni na čiju inicijativu jer za to nitko nije ni ovlašten. S time da i Ustavni sud u predreferendumskoj fazi koja prethodi predaji potpisa predsjedniku Hrvatskog sabora može intervenirati samo iznimno, piše Večernji list.

Podsjećaju da je lani u povodu inicijative "Istina o Istanbulskoj" obrazloženo da prije nego što referendumski postupak započne, Ustavni sud može reagirati jedino ako bi bila riječ "o grubom kršenju pravila demokratske procedure, odnosno o takvom postupanju nadležnih vlasti koje faktično dokida ili ozbiljno narušava pravo građana na izjašnjavanje o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma.

Drugim riječima, te okolnosti moraju biti izuzetne, prijetnja onemogućavanju ostvarenja prava stvarna, a druga sredstva neučinkovita, ističe Večernji.

Venecijanska komisija u svom Kodeksu dobre prakse za referendume, nasuprot izborima, ne smatra nužnim potpunu zabranu intervencije vlasti u protivljenju ili podršci referendumu.

Međutim, javne vlasti na svim razinama ne smiju utjecati na izlazak građana radi glasovanja kroz jednostranu kampanju. Korištenje javnog novca za potrebe kampanje mora biti zabranjeno, izričit je stav savjetodavnog tijela Vijeća Europe za ustavna pitanja.

Ali čak i ako Vlada troši novac iz javnog fonda i ako ustavni suci ocijene da je riječ o protureferendumskoj kampanji, a ne o informiranju o onome što je bitno da bi građani mogli doista slobodno odlučiti, to ne mora značiti da će Ustavni sud reagirati sada, kada referendumski postupak još nije počeo.

To će u ovoj fazi učiniti samo ocijene li suci da su te radnje dovele do grubog kršenja demokratske procedure tako da narušavaju referendumsko izjašnjavanje, piše Večernji list.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!