23:14 / 25.10.2018.

Autor: HRT

Ustavni sud ukinuo Mostove izmjene Zakona o HRT-u; Reakcija Grmoje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dopuna Mostovog prijedloga propisivala je da će javna radiotelevizija, umjesto posredstvom odvjetničkih ureda, sama naplaćivati dugovanja po RTV pristojbi.
Ustavni sud ukinuo je dopunu Zakona o HRT-u, donesenu na zahtjev Mosta lani u svibnju. Ta dopuna zakona propisivala je da će javna radiotelevizija, umjesto posredstvom odvjetničkih ureda, sama naplaćivati dugovanja po RTV pristojbi.

- RTV pristojba ustavna, HRT ne zlorabi monopol 

Odluku o ukidanju dopuna Zakona o HRT-u Ustavni sud donio je na prijedlog Hrvatske odvjetničke komore i HRT-a. Uoči stupanja Zakona na snagu HRT je objavio da bi za provedbu ovršnih postupaka, temeljem zakonskih izmjena, trebali zaposliti najmanje 70 novih administrativnih zaposlenika i nepoznat broj novih pravnika. "Uz to, treba izdvojiti najmanje 30 do 35 milijuna kuna za nova radna mjesta, troškove novih zaposlenika, poštarine i provedbu platnih naloga", istaknuto je među ostalim s HRT-a.

Grmoja: Odluka Ustavnog suda omogućila je novo bogaćenje odvjetničkih društava

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja ocijenio je da je odluka Ustavnog suda da ukine tzv. Mostove dopune Zakona o HRT-u "izravno omogućila novo bogaćenje odvjetničkih društava, ponajviše odvjetničko-medijskog carstva".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!