14:56 / 03.11.2020.

Autor: T.V./HRT

Ustavni sud: Visoki kazneni sud počinje raditi 1. siječnja 2021.

-

-

Foto: - / -

Ustavni sud odlučio je povodom ustavne tužbe SDP-ovih Orsata Miljenića i Peđe Grbina da osnivanje Visokog kaznenog suda nije neustavno i ne dovodi u pitanje ustavni položaj Vrhovnog suda RH.
Ustavni sud odlučio je povodom ustavne tužbe SDP-ovih Orsata Miljenića i Peđe Grbina da osnivanje Visokog kaznenog suda nije neustavno i ne dovodi u pitanje ustavni položaj Vrhovnog suda RH.

Ustavni sud je odredio da će novi sud, koji bi trebao rješavati žalbe na sve prvostupanjske kaznene odluke županijskih sudova, početi s radom 1. siječnja 2021.

- Ustavni sud je zaključio da Visoki kazneni sud na način kako je ustrojen ne dovodi u pitanje ustavni položaj Vrhovnog suda kao najvišeg suda koji osigurava sudsku praksu i ravnopravnost svih u istoj. Ustavni sud se nije bavio time je li taj sud potreban ili nije, to je u isključivoj nadležnosti Hrvatskoga sabora. Ono što je najvažnije - Vrhovni sud će moći ukidati odluke Visokog kaznenog suda i nižih sudova kada je povrijeđen zakon, rekao je predsjednik Ustavnoga suda Miroslav Šeparović.

Za odluku glasovalo je devet sudaca, dva su bila su protiv i najavili su izdvojena mišljenja, a dva suca su se izuzela jer su sudjelovali kod donošenja osporenih zakona, navode u priopćenju.

Visoki kazneni sud trebao je biti otvoren početkom ove godine. No, početak rada je odgođeno zbog ustavnosudskog postupka, a 11 sudaca koji su izabrani u studenome 2019. nisu bili pozvani na davanje prisege.

Ustavni sud u utorak je pokrenuo postupak i ukinuo Zakon o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjima sklopljenih u Republici Hrvatskoj s neovlaštenom vjerovnikom. Tu je odluku Ustavni sud donio polazeći od stajališta iz presude Suda Europske unije kojom je taj sud utvrdio da je osporeni zakon protivan Ugovoru o funkcioniranju Europske unije.

Stoga je Ustavni sud utvrdio da osporeni zakon nije u suglasnosti s člankom 141.c Ustava, kao i da ne ispunjava zahtjeve vladavine prava zajamčene člankom 3. Ustava, priopćio je sud. Za odluku glasovalo je devet sudaca, četiri su bila protiv, a dva suca najavila su izdvojena mišljenja.

Malenica: Već je izabrano 11 od 15 sudaca Visokog kaznenog  suda

Prostorije za rad budućeg Visokog kaznenog suda (VKS) u zgradi zagrebačkog Županijskog suda su sigurne, a do početka rada VKS-a Državno sudbeno vijeće treba raspisati natječaj za predsjednika tog suda, izvijestio je u utorak ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

- Još od donošenja Zakona o kaznenom postupku iz 2011. predviđeno je osnivanje Visokog kaznenog suda kao suda koji je nadležan za drugostupanjske kaznene predmete. Izmjenama Zakona o kaznenom postupku iz 2014. prolongirano je osnivanje toga suda koji je prvotno trebao startati 1. siječnja 2015. na 1. siječnja 2020. Izmjenom Zakona o sudovima iz 2018. trebalo je pristupiti formiranju toga suda ali dvojica saborskih zastupnika podnijela su tužbu za ocjenu ustavnosti. Evo danas je Ustavni sud donio odluku da odbija ocjenu ustavnosti Zakona op kaznenom postupku te da bi visoki kazneni sud trebao započeti s radom 1. siječnja 2020., objasnio je ministar Malenica dodavši da će se sud nalaziti u prostorima Županijskog suda u Amruševoj ulici u Zagrebu.

Kaže kako vjeruje da će taj rok biti ispoštovan jer je već izabrano 11 od 15 sudaca Visokog kaznenog  suda a uskoro će biti raspisan natječaj za predsjednika toga suda. Sudac Ivan Turudić obavljati poslove sudske uprave do početka rada suda.

Govoreći o kritikama pojedinih sudaca koji smatraju da je taj sud nepotreban, Malenica je naglasio da je taj specijalizirani sud potreban. Pritom je podsjetio kako pravosuđe već ima specijaliziran Visoki prekršajni sud, Visoki trgovački sud i Visoki upravni sud.

- Visoki kazneni sud će biti specijaliziran koji će kao drugostupanjski sud rješavati po žalbama na presude Županijskog suda, Uz to, ostaje i nadležnost Vrhovnog suda RH koji će rješavati po dva izvanredna pravna lijeka, izvanrednom zahtjevu o zaštitu zakonitosti i zahtjevu za izvanredno ispitivanje pravomoćnosti presude. Cilj je bio imati na jednom mjestu specijalizirani kazneni sud koji će biti zadužen za izjednačavanje sudske prakse, a da ostaje nadležnost Vrhovnog suda kakve imaju građanski predmeti, objasnio je Malenica.


Grbin: Sjednice Ustavnog suda otvoriti za medije

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin najavio je u utorak da će u saborsku proceduru uputiti prijedlog kojim bi se osiguralo da mediji mogu pratiti sjednice Ustavnog suda jer aktualnu praksu smatra izuzetno problematičnom te je ponovno kritizirao osnivanje Visokog kaznenog suda.

Grbin je novinarima, nakon saborskog aktualnog prijepodneva, ukazao na praksu Ustavnog suda koja je postala "izuzetno problematična" jer javnosti nije dozvoljeno praćenje sjednica Ustavnog suda.

- Bez obzira na to što je javnost rada Ustavnog suda zakonom definirana kao pravilo, mogućnost medijima da dolaze na sjednice ili nekim drugim tehničkim pomagalom prate što su suci Ustavnog suda govorili na raspravama se ograničava. Ustavni sud sustavno, iako postoje zahtjevi medija, a u ovom slučaju i predlagatelja, uskraćuje to pravo, rekao je.

- Što se tiče odluke o ustavnosti Visokog kaznenog suda, u ovom trenutku mi je teško reći nešto konkretnije jer moramo pričekati objavu kompletne odluke i najavljenih izdvojenih mišljenja. Nadam se da će u toj odluci Ustavni sud citirati barem dijelove onih mišljenja pravnih fakulteta koje je zatražio, rekao je. - Koliko mi je poznato iz medija, sa zagrebačkog Pravnog fakulteta vrlo su jasno obrazložili zbog čega Visoki kazneni sud ne bi bio u skladu s Ustavom, zbog čega je štetan i nepotreban. Jako me zanima na koji su način suci Ustavnog suda obrazložili svoje odstupanje od takvog mišljenja Pravnog fakulteta, poručio je.

- S obzirom na odluku o osnivanju Visokog kaznenog suda i onoga što prelazi na taj sud, suci kaznenog odjela Vrhovnog suda očito uskoro odlaze na dugi i skupo plaćeni godišnji odmor, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!